* Sağlık Bakanlığı'nın 11 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 146 bin 386 yeni testten 14 bin 46'sı pozitif çıktı. Hasta sayısı 821, iyileşen sayısı ise 9 bin 231 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 63 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 29 bin 290 oldu.
TTB: Türkiye’de salgının ilk yılı kaos ve bilinmezliklerle geçti
* Türkiye’nin salgın mücadelesini değerlendiren uzmanlara göre, pandemi bilimsel verilere dayalı olarak yönetilmedi. Salgın yönetiminde toplumsal ve siyasi yanıtlara göre hamleler yapıldı.
* Kovid-19 pandemisinin Türkiye’de birinci yılını değerlendiren Türk Tabipleri Birliği test sayısının yetersizliğine, aşının temin edilememesine ve sınıfsal eşitsizliklere vurgu yaptı.
* Pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık emekçileri, Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi önünde düzenlenen törenle anıldı. Salgında bugüne kadar 400 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği, Türkiye'de vaka kaynaklı ölüm sayısının 30 binin üç katı olduğu ifade edildi. Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, SES İstanbul Şubeleri, Devrimci Sağlık-İş ve TÜM-RAD-DER’in çağrısıyla hastane önünde buluşan grup, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının fotoğraflarını taşıdı.
* Eğitim Sen pandemide Türkiye'de eğitimde yaşanan sorunlara dair açıklamasında eşit koşullarda eğitim alma hakkının ihlal edildiğini ve eğitim emekçilerinin hala bir yıldır aşılanmadığına vurgu yaptı.
Bakan Koca: Sonbahardan önce 50 milyon kişiyi aşılarsak, salgın ağır bir baskı olmaktan çıkacak
* Pandeminin birinci yılı nedeniyle açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Planladığımız şekilde, nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak, salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacak. Aşılama tamamlanıncaya dek elimizdeki tek silah tedbir" diye konuştu.
* Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Varyantların da katkısıyla 3'üncü piki yaşamak üzereyiz" uyarısında bulundu. Prof. Yavuz, "Halen zorunlu olmadıkça kalabalıklara girmemeli, misafir kabul etmemeli, misafirliğe gitmemeliyiz" dedi.
Yerli aşı üretimi 2022’den önce mümkün görünmüyor
* Boğaziçi’nden Erciyes Üniversitesi’ne kadar aşı projelerinde yer alan akademisyenlerin ortak sesi, “Süreçte birçok bürokratik engelle karşılaşıyoruz. Bir yerlere geliniyor sonra tıkanıyoruz. Yerli aşı 2022’yi bulur” şeklinde yükseliyor.
* Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Çok yakında beş yerli aşı adayımız da insan çalışmalarına başlayacak” dedi.
CHP’den rapor: "Saray, vatandaşlarımızın hayatını tehlikeye attı"
* CHP, Koronavirüs'le geçen bir yılda Türkiye'nin durumunu raporla değerlendirerek, "İşsiz vatandaşlarımıza paketten hiçbir şey çıkmamış, kısa çalışma ödeneğinin işsizliği durdurmaya yetmeyeceği görmezden gelinmiş, ücretsiz izne çıkarılan işçilere 2020 yılında günde yalnızca 39 TL, 2021 yılında ise günde 47,70 TL verilerek vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin umursanmadığı bir kere daha ortaya koyulmuştur." denildi.
Berber ve güzellik merkezlerine Covid-19 cezası
* Türkiye genelinde berber, kuaför, güzellik merkezi, sauna ve masaj salonlarını kapsayan denetim faaliyetlerinde salgınla mücadele tedbirlerine uymayan 2 bini 71 işletmeye idari işlem uygulandı.
İstanbul'da birçok yere girişte HES kodu zorunluğu getirildi
* İstanbul’da koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yeni kararlar alındı. Buna göre, 15 Mart'tan itibaren kahvehane, internet kafe, berber, hamam, masaj salonu, düğün salonu, tiyatro ve spor salonları gibi birçok yere girişte HES kodu zorunluluğu getirildi.
* Karabük’te son 1 yıl içinde 21 bin civarında yurttaş koronavirüse yakalandı. Kentte bugüne kadar ise ilk ve ikinci olmak üzere toplam 39 bin kişiye aşı yapıldı.
Yüksek D vitamini seviyesinin Kovid'e iyi geldiğine dair kanıt bulunamadı
* D vitaminiyle Kovid sonuçları arasındaki bağlantıyı inceleyen bilim insanları, güneş ışığından alınan vitaminin daha yüksek seviyelerinin hastalığı ağır geçirme riskini düşürdüğüne dair kanıt bulunmadığını belirtti.
Hastaneye yatış ve ölümleri azaltan ilaç geliştirildi
* GlaxoSmithKline şirketi, korona virüsüne yakalanan riskli hastaların hastaneye yatışını ve ölüm oranlarını yüzde 85 azaltan bir ilaç geliştirdiklerini açıkladı. Covid-19 bulaşması durumunda hastaneye yatma riski yüksek olduğu düşünülen 583 hastanın katıldığı testlerde, monoklonal antikor tedavisine dayanan ilacın hafif ve orta vakalarda hastaneye yatış veya ölümleri yüzde 85'e kadar azalttığı görüldü ancak bir faydası olmadığı için ağır vakalarda kullanılması durduruldu.
BM: Salgında 1.4 milyon planlanmamış gebelik yaşandı
* Birleşmiş Milletler (BM) araştırmasına göre, salgın süresince yaklaşık 12 milyon kadının doğum kontrol yöntemlerine erişememesi, dünya çapında 1.4 milyon planlanmamış gebeliğe yol açtı.
Dünyada hemşire alarmı
* Uluslararası Hemşireler Konseyi, ağır iş yükü, olumsuz çalışma koşulları ve tükenmişlik nedeniyle mesleği bırakan hemşire sayısında artışa dikkat çekerek hükümetleri harekete geçmeye çağırdı.
"Mutant koronavirüs, çocuklara bulaşmada daha etkili"
* Rus uzman, şu anda Avrupa’da yayılmakta olan mutasyonlu koronavirüsün çocuklara bulaşmada daha etkili olduğunu ancak vakanın onlarda daha hafif olduğunu hatta semptomsuz olduğunu açıkladı.
Araştırma: Korona inançlıları daha da dindarlaştırdı
* Almanya’da yapılan bir ankete göre koronavirüs salgını inançlı insanların daha fazla dindarlaşmasına yol açtı. Buna karşın bir inanç topluluğuna ait olmayanların inançları ise zayıfladı.
Polenler alerjisi olmayanlarda bile riski artırıyor
* 31 ülkede yürütülen yeni araştırma, Kovid-19 vakalarının polen seviyesindeki artıştan 4 gün sonra yükselmeye başladığını gösteriyor
‘Süper antikor’lu adam: Covid-19 ona zarar veremiyor
* Covid-19’u farkında bile olmadan atlattı. Daha sonra ‘süper antikorlar‘a sahip nadir insanlardan biri olduğu fark edildi. Antikorları virüsü öldürmede o kadar iyi ki Covid-19 karşısında neredeyse ‘yenilmez’.
AstraZeneca aşısının kullanımı kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesi ile 9 ülkede askıya alındı
* İngiltere'de Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının, kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesi nedeniyle Avrupa Birliği (AB) üyesi olan 8 ülke aşının kullanımını askıya aldığını duyurdu. Avusturya'da ki bir hemşirenin AstraZeneca aşısı olduktan kısa bir süre sonra kan pıhtılaşması nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından, İtalya, Avusturya, Norveç, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg ve İzlanda'da AstraZeneca aşılarının kullanımının durdurulduğu belirtildi.
AB'den Johnson and Johnson'un tek dozluk aşısına onay
* Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Johnson and Johnson firmasının tek dozluk Covid-19 aşısının AB'de kullanımı için tavsiye kararı aldı. Karar AB Komisyonu tarafından onaylandı.
Yunanistan ve Güney Kıbrıs mayıstan itibaren AB'den gelen turistlere kapılarını açacak
Yunanistan Sağlık Bakanlığı, Covid-19 aşısı olan, salgına yakalanıp iyileşen ya da testleri negatif çıkan yabancı turistlerin 14 Mayıs'tan itibaren tatil amacıyla ülkeye giriş yapabileceğini açıkladı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi salı günkü duyurusunda ülkeye giriş yapmak isteyen yabancı turistlere en az 7 gün öncesinden 2 doz Covid-19 aşısını da olma şartı getirmişti.
ABD'de "boş şırınga" skandalı:
* ABD'nin Virginia eyaletinde perakende zinciri Kroger'a bağlı bir klinikte koronavirüs (Kovid-19) aşısı için sıra bekleyen bazı kişilere boş şırıngayla enjeksiyon yapıldığı ortaya çıktı. Kuruluşun sözcüsü, The Little Clinic'te gerçekleştirilen aşılamalar sırasında hata yapıldığını kabul etti.
* Başkan Joe Biden, Temsilciler Meclisi'nin Çarşamba günü 1,9 trilyon dolarlık Corona virüsü teşvik paketine nihai onayı vermesinin ardından tasarıyı beklenenden bir gün önce, Perşembe günü imzaladı.
* ABD Başkanı Joe Biden çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüm Amerikalılar aşılanma fırsatı elde ettikten sonra eğer ABD'nin elinde fazladan aşı kalırsa, yönetiminin aşı stokunu dünyanın geri kalanıyla paylaşacağını söyledi.
Polonya'da tam kapanma yeniden gündemde
* Polonya’da koronavirüs salgınında son 24 saatte 21 bin yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 1 milyon 849 bin 424’e ulaştı. Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, bir süre önce kısmi gevşemelere gidilen ülkede tekrar tam kapanmanın gündemde olduğunu ifade etti.
Hindistan'dan Pakistan'a 45 milyon doz aşı
Pakistan, Birleşmiş Milletler destekli Covax girişimi aracılığıyla Hindistan’ın ürettiği koronavirüs aşısından 45 milyon doz teslim alacak. Hasım ülke Pakistan, şimdiye kadar Hindistan'ın aşıya dair sosyal yardım girişiminde alıcı olarak yer almıyordu
"Embesil kararlarına uymayın"
* Eski Brezilya lideri Luiz Inacio Lula da Silva, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve yönetiminin Covid-19 salgını karşısındaki tutumunu sert dille eleştirdi. Bolsonaro'nun aşı şüpheciliğine ve Covid-19 konusundaki 'alaycı' görüşlerine atıfta bulunan Lula da Silva, "Cumhurbaşkanı veya sağlık bakanının embesil kararlarına uymayın, aşı olun." dedi.
Almanya’da üçüncü dalga başladı
* Günlük vaka sayısının 14 binin üzerine çıktığı Almanya'da salgın verilerini takip eden Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler Almanya'da "üçüncü dalganın başladığına dair çok net işaretler var", diyerek "çok endişeli" olduğunu söyledi.
Kanada'da 11 Mart anma günü ilân edildi
* Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının bir yılı doldurmasının ardından 11 Mart, Kanada’da Covid-19’dan hayatını kaybeden Kanadalıları anmak için Başbakan Justin Trudeau tarafından Ulusal Gözlem Günü ilân edildi.