Koruma altındaki kadınlar nasıl oy kullanacak? Mor Çatı düzenlemeyi yetersiz buluyor

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüsü Elif Bilgiç, Yüksek Seçim Kurulu’nun sığınma evlerinde kalan ya da hakkında koruma kararı olan kadınların oy kullanabilmesi için yaptığı düzenlemeyi yetersiz buldu.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, sığınma evlerinde kalan veya hakkında koruma kararı olan kadınların nasıl oy kullanacağına ilişkin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan bilgi istedi.

Bunun üzerine Aile Bakanlığı, konuyu YSK’ye sordu. YSK de seçmen listelerinde, sığınma evlerinde kalan ya da koruma altındaki kadınların ad ve soyadlarının ilk ve son harflerine yer verilmesine, kişisel bilgilerinin tamamının, T.C. kimlik numaralarının da ortadaki 5 rakamının yıldız ile işaretlenmesine karar verdi.

Kodlama kararını olumlu bir adım olarak gören Mor Çatı Vakfı Gönüllüsü Elif Bilgiç, ancak tehdit altındaki kadınların korunması için yeterli olmadığını belirtti.

"Kadınların güvenlik ihtiyacına cevap vermiyor"

YSK kararında "sığınaklar" vurgusunun olmadığını söyleyen Bilgiç, "Evet bir düzenleme yapılıyor kadınların oy kullanması açısından, fakat meseleyi sadece seçim listelerinde isimlerin açık bir şekilde yazılması ya da yazılmaması üzerinden, sandık güvenliği üzerinden tanımlıyor. Şiddetten korunmak isteyen, yeniden failleri ile karşı karşıya gelmek istemeyen kadınların bunu yaşamaması için ne gibi güvenlik önlemleri alınacağı, onların ulaşımının nasıl sağlanacağı, faille yüz yüze gelmemesi için kurumlar arası nasıl bir koordinasyon sağlanacağı, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM), ilçe seçim kurulunun bunun için ne gibi önlemler alacağı açık bir şekilde belirtilmiyor. Bu da temel bir eksik olarak görülüyor. Bu düzenleme, sonuçları itibarıyla kadınların bütünlüklü güvenlik ihtiyaçlarına cevap vermiyor" dedi.

"Listelerde isimlerinin gizlenecek olması anlamlı, ama yeterli değil tek başına" diyen Bilgiç, bu kadınların oy kullanabilmeleri için ilçe seçim kurullarına bizzat başvurmaları gerektiğini hatırlattı.

Bilgiç, "Kararda, ŞÖNİM ile koordineli çalışılacağı yazıyor. Bu koordinasyonu nasıl gerçekleştirecek oy kullanmak isteyen bir kadın? Bu kısımlar net değil. Bu kadınlar oy kullanabilecekler mi, onların güvenlik risklerinin tamamen ortadan kaldırılacağının garantisini bakanlık veriyor mu gibi soruların cevabı yok. İlçe seçim kurulu ile ŞÖNİM arasındaki koordinasyonun nasıl kurulacağına dair de bir bilgi yok" diye konuştu.

"ŞÖNİM'ler kollukla işbirliği yapmalı"

Önceki seçimlerdeki eleştirileri üzerine bir düzenleme yapıldığını belirterek, ancak bunun göstermelik olduğuna işaret eden Bilgiç, tehdit altındaki kadınların güvenliği için ŞÖNİM'lerin kollukla da işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Aile Bakanlığı'nın ŞÖNİM’lerde bilgilendirme yapmadığını anlatan Bilgiç, şöyle konuştu: "Bakanlığa ait sığınakta kalan kadınların oy kullanması önemseniyor olsaydı, bu kadınların güvelik riskini bozmayacak bir biçimde oy kullanabilecekleri alanlar da çok daha önceden belirlenmiş olabilirdi. Kadınların güvenle oraya gidebileceklerini sağlayacak bir çalışma yürütülebilirdi. Bunların yapıldığı oranda o kadınlar da başka yurttaşlar gibi oy kullanabilme güvenine sahip olabilirlerdi. Şu en temel sorun; bu koordinasyon eksikliğinin seçim meselesi üzerinden yeniden gündemde oluşu. Sığınaklara sandık kurulmasından daha ziyade, kurulan sandıklarla ilgili kadınların doğru bilgilendirilmesi ve güvenliklerinin alınması çok daha temel bir ihtiyaç.” (ANKA)

Kadın Haberleri