DEM Parti Mardin Milletvekileti Beritan Güneş Altın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Güneş Altın, soru önergesinde, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın son aylarda ilk kademe okullara ek olarak üniversitelerde de güvenlikçi kamu yönetiminin tezahürü niteliğindeki türlü çalışmalara giriştiğini söyledi.
Önergede, şu ifadeler yer aldı:
"29 Nisan tarihinde ise Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi’nin öğrencilere gönderdiği “Biz vatanın her yerindeyiz, #bizdesizdenbiriyiz” şeklinde başlayan mailde, MİT’in 15 Mayıs’ta “milli güvenliğimizin korunmasında rol almak isteyen genç yetenekler” ile “gücüne güç katacağı” Sıra Dışı Bir Kariyer konulu seminer düzenleyeceği duyurulmuştur. Derin genç yoksulluğu, barınma krizi, ayrımcılık, gerontokrasi ve daha çok sayıda problemle karşı karşıya kalan gençleri “motive etmek” için de bu seminerde mevcut ekonomik kriz koşullarında, 150 bin TL’den fazla ve yılda 6 maaş prim gibi, yüksek meblağlarda maaş tekliflerinde bulundukları öğrencilerin aktarımları arasındadır.
6 Mayıs tarihinde Bilkent Üniversite’sinde benzer bir kariyer semineri düzenlenmiş olmasının ardından son olarak Galatasaray Üniversitesi kampüsünün dört bir köşesinde de panolara ve camlara imzasız olarak asılan ve üzerinde yalnızca “Sıra dışı bir kariyer?” yazan ve bir adet QR kodu bulunan afişlerle karşılaşılmıştır. QR kodunun MİT’in Kariyer sayfasına yönlendirdiğini belirten öğrencilerin karşısına istihbarat uzmanı, mühendis, dil uzmanı, tekniker, iha sistemleri pilotu, koruma ve emniyet memuru seçenekleri çıkmaktadır.
Ayrıca kimi üniversitelerden mezun olan ve not ortalaması yüksek, daha önce herhangi bir iş başvurusunda bulunmamış öğrencilerin MİT tarafından SMS yöntemiyle iş görüşmesine davet edildiği de aktarılan bilgiler arasındadır. MİT’in üniversitelerden istihbaratçı veya da personel istihdam etme çabasını, akademik bilginin üretildiği mekanlar olması gereken üniversitelerde, imzasız afişler vasıtasıyla gerçekleştirilmesinin kabul edilebilir bir tarafı söz konusu değildir."
Önergede Yılmaz'a şu sorular yönetildi:
1. MİT’in üniversitelerde öğrencilere kariyer önerisini/“istihdam imkanını” imzasız afişler yoluyla sunmasının gerekçesi nedir? Neden imzasız afişler kullanılmıştır?
2. MİT kariyer semineri ve imzasız afişler yöntemiyle öğrencilere “kariyer hedefi” sunarken üniversite yönetimleriyle nasıl bir protokol gerçekleştirmiştir? Bu planlamalarda üniversite yönetimlerinin dahli ne düzeydedir?
3. Derin yoksulluk içerisindeki öğrencileri MİT bünyesinde çalışma yolunda “motive” etmek için 150 bin TL’den fazla maaş teklif edildiği doğru mudur? MİT personellerinin çalıştıkları birimlere göre aldıkları maaşlar ne kadardır ve özlük hakları ne boyuttadır?
4. MİT’te iş başı yapmak 150 bin TL’den mi başlamaktadır?
5. Not ortalaması yüksek öğrencilerin mezuniyet öncesi veya hemen sonrası MİT tarafından SMS yöntemiyle iş görüşmesine davet edildiği bilgisi doğru mudur? Öğrencilerin telefon numaralarına ve not ortalaması bilgilerine nasıl ulaşılmaktadır?
6. Bu bilgiler üniversite yönetimleri tarafından MİT ile paylaşılıyorsa eğer bu noktada nasıl bir ortaklaşma gerçekleştirilmektedir?
7. Telefon ve not ortalaması bilgilerinin kişilerin rızası dışında herhangi bir kişi veya kurum ile paylaşılması Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı değil midir? MİT’in ve üniversite yönetimlerinin KVKK’ya uymadıkları yorumu yapılabilir mi?
8. Üniversitelerde öğrenci topluluklarının afişleri rektörlük iznine tabi iken MİT afişleri de rektörlük onayından geçmiş midir? Geçmediyse afişler hakkında toplatma kararı alınmış mıdır?
9. Güvenlikçi kamu yönetimi perspektifinin özerk olması gereken akademilerde yerleşik kılınması çabasının ideolojik, politik ve aktüel gerekçeleri nelerdir?
10. Yukarıda sayılanlar haricinde başka üniversitelerde de benzer afişler, seminerler var mıdır?