MAHMUT AYDIN
TBMM Genel Kurulu yoğun bir mesai ile çalışırken, milletvekilleri kulislerde il yöneticileri, belediye başkanları veya belediye meclis üyeleriyle görüşmeleri hızlandırdı. Bir taraftan iftar için başkentin lokantalarında yer ayırtılırken diğer yandan medya ilişkileri planlanıyor.
TV PROGRAMLARINA ÇIKMA YARIŞI
İllerinde yayın yapan TV, radyo ve internet siteleriyle teması artıran vekiller danışmanları aracılığıyla da ulusal kanallara çıkmanın yollarını arıyor. Muhalefet milletvekilleri en çok FOX TV’de İsmail Küçükkaya ve İlker Karagöz’ün programında yer almak istiyor. Sonra sırasıyla Halk TV, TELE 1 ve KRT TV geliyor. ANKA haber ajansına görüntülü demeç vermek de popüler işlerden.
AKP'lilerin yerel medya ile ilişkileri var ancak ulusal medya konusunda henüz bir talebi yok.
Seçim sürecinde kullanılacak başta YouTube olmak üzere dijital medya mecraları için de hazırlık yapılıyor. Tabii bütün çalışmaların dozu; ön seçim yöntemiyle milletvekili belirleyecek partilerde daha yoğun olacak.
Bu arada Ankara merkezli halkla ilişkiler (PR) şirketleri de yoğun bir hazırlık içinde.
AKP'DE GÜÇ MÜCADELESİ
Meclis kulislerinde milletvekilleri ile sohbet ederken AKP içinde “Milli Görüşçüler” ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da belediye başkanlığı yaptığı dönemde yanında yer alıp sonradan parti yöneticisi olan grup arasında uzun süredir bir güç mücadelesi yaşandığını öğrendim.
Bu nedenle Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve ekibinin hedef alındığı ifade edildi. Milli görüşçülerin “kutuplaştırıcı değil birleştirici merkez siyaseti” savunduğu da iddialar arasında.
İYİ PARTİ'NİN 'KAPSAYICI VE MAKUL' KAVRAMI
Muhalefet kulisinde sohbet ettiğimiz İYİ Partili milletvekillerine geçen hafta çokça tartışılan “merkez sağ hamlesini” sorduk. Türkiye’de 1980 ve 90’ların merkez sağ kavramı ile bugünkü “merkez sağ kavramının” aynı olmadığını dile getiren milletvekili “kapsayıcılık ve makul” kavramının bugünkü Türkiye sosyolojisinin merkezi ile bire bir örtüştüğünü söyledi. Milletvekili, toplumsal merkezin en çok “adalet ve ahlak” kavramlarının eksikliğini hissettiğini sözlerine ekledi.
'BAŞBAKANLIK NASIL OLACAK?'
TBMM kulislerinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “ben başbakan olacağım” açıklaması da hala gündemde. “Seçimlere cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile girileceğine göre başbakanlık nasıl olacak?” sorusunun yanıtını aradık.
Anlatılanlara göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçilirse İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Başbakan sıfatıyla Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı olacak. Kapsayıcı bir kabine kuracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı yürütmeye ilişkin yetkiler Akşener ve kabinesi tarafından kullanılacak. TBMM’de grubu bulunan partilerle istişare edilecek…”
Peki bu durum yasalara uygun mu?” İYİ Partili milletvekillerine göre, “Sadece yasal değil Anayasal olarak da sorun yok.” Aynı milletvekilleri, cumhurbaşkanı adayına ve sistemin nasıl uygulanacağına nihai olarak altı liderin ortaklaşa karar vereceğini de hatırlattı.