Memura zamda kritik dönem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik’in de bazı toplantılarına katıldığı komisyon çalışmaları, Memur-Sen’in genele ilişkin tekliflerinin görüşülmesiyle sona erdi.

Milyonlarca kamu görevlisinin merakla beklediği 7’nci Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde ilk aşama tamamlandı. 1 Ağustos’ta başlayan ve hafta sonunda da devam eden komisyon çalışmalarında, Memur-Sen ve bağlı sendikaların Kamu İşveren Heyeti’nde sunduğu teklifler tek tek masaya yatırılarak tasnif edildi. 11 hizmet kolu teklifleri ve genele ilişkin tekliflerin görüşüldüğü komisyon çalışmalarında kamu görevlilerinin talep ve beklentileri tek tek incelendi.

Rakamlar haftaya

Toplu sözleşmenin bundan sonraki aşamasında komisyon çalışmalarında ortaya çıkan raporlar ışığında teklifler müzakere edilecek. 9 Ağustos’ta (dün) başlayan müzakere süreci 12 Ağustos’ta sona erecek. 14 Ağustos’ta ise Kamu İşveren Heyeti’nin ilk teklifini sunması planlanıyor. 15 Ağustos’ta genele ilişkin tekliflerin müzakeresine geçilecek olan toplu sözleşmede hükümetin ikinci teklifi 17 Ağustos tarihinde sunması bekleniyor. Zamla ilgili uzlaşmanın bu ay sonuna kadar sağlanması öngörülüyor.

Talepleri neler?

Memur-Sen, 2024 yılı için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istemiş, 2025 yılı için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 zam talep etmişti. Memurlara yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen zammın memur emeklisine yansıtılması gerektiğini vurgulayan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, “Ocak 2024’te en düşük memur maaşının 29 bin 700 liraya yükselmesi gerekiyor” demişti.

4 bin 850 lira bayram ikramiyesi verilsin

Memurun talepleri şöyle:

Toplu sözleşme ikramiyesi artırımlı ve aylık olarak ödensin. Birinci dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerinin ek göstergeleri 3600 olsun. Ayda 7 bin 650 lira kira yardımı. m4 bin 850 lira bayram ikramiyesi. Eş yardımı 2 bin lira, çocuk yardımı 500 lira olsun.

Gelir Vergisi yüzde 15’e sabitlensin. Deprem bölgesindeki tazminatlar 2025 sonuna kadar ödensin. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları, üç yılı aşmayacak şekilde periyodik olsun. Kıdem aylığı hesabındaki gösterge rakamı 100’e yükseltilsin ve süre sınırlaması kaldırılsın.

Fazla çalışma, harcırah, arazi tazminatı, giyecek ve yemek yardımları artırımlı ödensin. Kadın memurların ücretli doğum izinleri 32 haftaya çıkarılsın. Doğum yardımı 5 bin 98 lira, evlenme yardımı 24 bin 215 lira, ölüm yardımı 19 bin 372 lira olsun. Kurumlarda ücretsiz kreş hizmeti verilsin. (Kısa Dalga)

Ekonomi Haberleri