Muhalefetin Merkez Bankası döviz rezervinin 130 milyar dolar eritildiği iddiası üzerine tartışmalar sürerken alanın en yetkin isimlerinden biri olan Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan’dan önemli bir bilgilendirme geldi. Turhan, Türkiye’nin döviz rezervinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği gibi 95 milyar dolar değil eksi 42.3 milyar dolar olduğunu belirtti. Turhan ayrıca, “Döviz satışının hangi yöntemle, hangi dönemde, hangi kurdan ne kadar yapıldığı, alıcıların da kimler olduğu belli değil” diye konuştu.
Dünya Gazetesi’nden Alaattin Aktaş’a konuşan İbrahim Turhan, Merkez Bankası’nın dövize kurlarda ekonomik temellerden kopuk aşırı dalgalanma görüldüğünde alış ya da satış yönünde müdahalelerde bulunabileceğini veya şeffaf ihaleler yoluyla bunu yapabileceğini belirtti.
130 milyar doları bulan döviz satışında bir istismar, haksız kazanç ve hukuka aykırılık olmadığı iddiasında bulunulduğunu hatırlatan Turhan, bunun ancak adil ve tarafsız bir soruşturmayla ortaya çıkabileceğini söyledi. Turhan “Zira yöntem şeffaf değildi. Satışın hangi yöntemle, hangi dönemde, hangi kurdan ne kadar yapıldığı, alıcıların da kimler olduğu belli değil.”
Döviz rezervi hesabı
Turhan, döviz rezervi ile ilgili de şu hesaplamayı yaptı:
“5 Şubat itibarıyla 96.4 milyar dolar brüt rezerv var. Ama yükümlülüğümüz de var. Bunları düşünce kalan net uluslararası rezerv 14.1 milyar dolar. Üstelik bunun hepsi Merkez Bankası’nın da değil. Piyasayla, yani bankalarla yapılan swaplar 41.7 milyar. Tutar, Katar’dan alınan 15 milyar da eklenince 56.7 milyar yapıyor.
Net rezerv ne kadar 14.1 milyar, bundan toplamı 56.7 milyar olan bankalarla yapılan swapı ve Katar’dan ‘hatır çeki’ ile alınan tutarı düşünce geriye kalıyor eksi 42.6 milyar. Yani Türkiye’nin net döviz rezervi söylendiği gibi 95 milyar dolar değil, eksi 42.3 milyar dolardır.”