Pazartesi günü yurt içi piyasaların kapalı olduğu saatlerde 9 seviyesini aşan Dolar/TL kuru, haftanın kalan günlerinde sürekli yükseldi.
BBC Türkçe'de Özge Özdemir'in haberine göre, Türk Lirası, Pazartesi günü Tayland Bahtı ve Güney Kore Wonu ile birlikte düşüş kaydeden gelişen para birimleri arasında yer aldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 23 Eylül'deki toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdi.
Karar öncesi 8,64 seviyelerinde olan kur, kararın açıklanmasının ardından 8,80 seviyesine kadar yükseldi.
Icrypex'ten Strateji Geliştirme Müdürü Tuğba Özay, "Küresel çapta artan enflasyon endişeleri tüm ülkeleri parasal sıkılaşmaya mecbur bırakırken enflasyonda yüzde 20'lere yaklaşmış bir ülke olarak böyle bir ortamda faiz indirimine gidilmesi TL'nin negatif ayrışmasına neden oluyor" açıklamasıyla bu durumu özetliyor. Küresel olarak koronavirüs pandemisiyle başlayan bol likidite döneminin artık sonuna geliniyor.
ABD Merkez Bankası (Fed), Eylül ayında, pandemi sırasında ekonomiyi canlandırmak için piyasaya sundukları teşvikleri artık yavaşlatmaya hazır olduklarını, diğer bir deyişle "tapering" sürecine gireceklerini açıkladı.
Fed, pandemi boyunca aldığı tahvillerle piyasaya her ay 120 milyar dolar nakdin girmesini sağlamıştı.
Böylece piyasaların desteklenmesi, ekonominin canlanması hedeflenmişti. Ancak bu ABD'nin yükselmeye başlayan bir enflasyonla yüz yüze gelmesine, aynı zamanda Fed'in bilançosunun da kabarmasına yol açtı.
Benzer bir durum Avrupa Merkez Bankası için de geçerli. Bundan sonra başta ABD olmak üzere gelişmiş ekonomilerde krizlerin önüne geçmek için "tapering" ile ekonominin normale dönmesi amaçlanacak.
Bunun için de piyasaya sağlanan likidite yavaş yavaş geri çekilecek. Tapering ile merkez bankalarının gevşek para politikasını sıkılaştırmaya başlaması, bir süre sonra da faizlerin artırılması beklenebilir.
Bu da doların daha da güçleneceği anlamına geliyor.
HABERİN TAMAMI