Mezopotamya ilk öpücüğün de toprağı

Mezopotamya ilk öpücüğün de toprağı
Yapılan yeni bir araştırma, öpüşmenin kökenlerinin bundan 4 bin 500 yıl öncesine dayandığını gösterdi. Daha önceki araştırmalar, 3 bin 500 yıl öncesine işaret ediyordu.

Oxford Üniversitesi ve Kopenhag Üniversitesi'nden akademisyenler tarafından yürütülen yeni bir araştırma, öpüşmenin antik Orta Doğu'da, düşünülenden en az bin yıl önce kültürel bir uygulama olduğunu ortaya çıkardı.

Daha önce yapılan çalışmalar, insanların dudaktan öpüştüğüne dair ilk kanıtların özellikle Güney Asya'da yaklaşık 3 bin 500 yıl önce başladığını ileri sürüyordu. Bu yeni araştırmaya göre ise öpüşmenin kökenleri bundan 4 bin 500 yıl öncesine dayanıyor.

Euronews'te yer alan habere göre, araştırmacılar Dr. Troels Pank Arbøll ve Dr. Sophie Lund Rasmussen, en eski Mezopotamya toplumlarına ait çeşitli yazılı kaynaklara dayanarak, öpüşmenin 4 bin 500 yıl önce Orta Doğu'da zaten köklü bir uygulama olduğunu ortaya koydu.

Dr. Arbøll, "Eski Mezopotamya'da, bugün Irak ve Suriye sınırları içinde kalan Fırat ve Dicle nehirleri arasında yaşayan ilk insan kültürlerinde insanlar kil tabletler üzerine yazmak için çivi yazısı kullanıyorlardı. Bu kil tabletlerin binlercesi korunmuş ve öpüşmenin eski çağlarda romantik yakınlığın bir parçası olarak algılandığını, tıpkı arkadaşlıkların ve aile ilişkilerinin bir parçası olabildiğini açıkça gösteriyor" dedi.

Daha önce yapılan çalışmalar, insanların dudaktan öpüştüğüne dair ilk kanıtların özellikle Güney Asya'da yaklaşık 3 bin 500 yıl önce başladığını öne sürüyordu. Hatta, bunun öpüşmeyle geçen herpes simpleks virüsünün (uçuk) yayılmasını da hızlandırdığı düşünülüyordu.

Araştırma ekibi, ayrıca sosyal ve cinsel öneminin yanı sıra öpüşme eyleminin istemeden de olsa mikroorganizmaların bulaşmasını kolaylaştırarak virüslerin insanlar arasında potansiyel olarak yayılmasına yol açmış olabileceğini ifade etti. Dr. Rasmussen, "Eğer öpüşmek çeşitli eski toplumlarda yaygın ve köklü bir uygulama olsaydı, patojen bulaşması açısından öpüşmenin etkisi muhtemelen nispeten sabit olurdu" dedi. (Kısa Dalga)

Yaşam Haberleri