Millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün partisinin grup toplantısında konuştu ve parti grubuna veda etti.
“Bu kürsü benim evim, siz de yol arkadaşlarımsınız. Size son kez bu kürsüden bakmak istiyorum” diyen Kılıçdaroğlu “Umutluyum be dostlar, gerçekten umutluyum” dedi.
Ekrem İmamoğlu için ‘kardeşim’, Mansur Yavaş için “Dostum” diyen Kılıçdaroğlu, beş genel başkana da teşekkür etti. Kılıçdaroğlu, “O şahane Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu kürsüye veda etse de genel başkanlığa devam edeceğini belirtti. Peki Kılıçdaroğlu'nun bundan sonraki yol haritasında neler var?
BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı olarak, diğer siyasi partileri ziyaret ederek adaylığına destek isteyecek.
Ziyaret programının, seçim kararının ilan edilmesinin ardından netleşecek.
En çok merak edilen de Kılıçdaroğlu’nun, HDP, MHP ve AKP’yi de ziyaret edip etmeyeceği.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Kılıçdaroğlu’nun adaylığının netleşmesinin ardından, partisinin genel merkezine davet etmişti.
Henüz kesinleşmemekle birlikte, parti içinde ziyaret programına ilişkin farklı seçenekler değerlendiriliyor.
Bu kapsamda öne çıkan görüş, parlamentoda grubu olan bütün siyasi partilerin ziyaret edilerek, destek istenmesi yönünde.
Bu kapsamda AKP ve MHP’den “grup başkanı” düzeyinde randevu istenmesi seçeneği üzerinde duruluyor.
Randevuya olumlu yanıt vermesi halinde Kılıçdaroğlu’nun AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den randevu istenebileceği belirtiliyor.
CHP kurmayları, “Şu anda bu seçenekler tartışma, değerlendirme aşamasında. Bazı partiler görüşmek istemiyoruz, diyebilir. O zaman buna göre de tavır alınır” görüşünü dile getiriyor.
CHP liderinin HDP ile daha önce de görüştüğüne dikkat çeken parti kurmayları, parlamentoda temsil edilen partilerin ayrımsız ziyaret kapsamında olacağını belirtiyor.
Parlamento dışında çok sayıda siyasi parti olduğu için, bunların hangilerinin ziyaret edileceği ise henüz netleşmiş değil.
Millet İttifakı’nın 12 madelik “güçlendirilmiş parlamenter sistemin yol haritası”nda ise cumhurbaşkanının varsa parti üyeliğinin, parlamenter sisteme geçildikten sonra sona ereceği öngörüldü.
Bu da Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı seçilmesi halinde de genel başkanlık görevini sürdürebileceği anlamına geliyor. CHP kurmayları bu kararın gerekçesini, geçiş süreci gibi kritik bir dönemde bir de “parti içi mücadele tartışması yaşanmaması” ve seçim sonrasında nasıl bir tablo oluşacağının görülmek istenmesine bağlıyor.