Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kasım ve nisan aylarındaki ara tatillerin uygulanmasına devam edeceğini duyurdu. MEB, ara tatillerle ilgili herhangi bir değişiklik yapmayacak ve bu uygulamanın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini belirtti.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim-öğretim yapılan iş günlerinin süresini uzatmak için bir çalışma hazırlığında. Bu çalışma kapsamında, tatillerin devam edeceği ancak öğrencilerin daha uzun süre okula gidecekleri belirtiliyor.
Planlanan değişikliklere göre, 180 olan eğitim-öğretim iş gününün 200 güne çıkarılması hedefleniyor. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı'nın, daha önce duyurulan takvime göre 9 Eylül 2024'te başlaması bekleniyor. Yaz tatilinden kısılarak toplam eğitim iş gününün uzatılması planlanıyor.
Eğitim günü 160'a düşebiliyor
Türkiye'de eğitim-öğretim iş günü, birinci dönemde 90 gün, ikinci dönemde de 90 gün olmak üzere toplamda 180 gün olarak belirlenmiş durumda. Eğitim iş günü, resmi tatiller, milli ve dini bayramlar ile hafta sonu tatilleri çıkarılarak hesaplanıyor. Başka bir ifadeyle, öğrenciler bir eğitim-öğretim dönemi boyunca toplamda 180 gün okula gidilmesi öngörülüyor.
Türkiye'de eğitim iş günü, kar tatilleri, hava muhalefeti gibi nedenlerle bazen kısaltılabiliyor. Ayrıca, tatil öncesinde ve sonrasında birer hafta da derslerin verimliliği düşebiliyor. Dolayısıyla, 180 olan eğitim iş günü aslında pratikte en az 160 güne düşebiliyor. Bu durum, Türkiye'deki eğitim sürecinin bazı zorluklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Diğer yandan, gelişmiş ülkelerde eğitim-öğretim süresi genellikle 200 günün üzerinde olabilmekte. Bu da daha uzun ve yoğun bir eğitim programı anlamına geliyor.
Yaz tatilleri kısalacak
Türkiye'deki eğitim ve öğretim sürelerinin 200 güne çıkarılması için yaz tatili süresinin kısaltılabileceği belirtiliyor. Türkiye'de yaz tatili süresi, ara tatil uygulaması öncesinde 13 haftaydı. Ancak 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren bu süre 11 haftaya indirildi. Bununla birlikte, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye'deki yaz tatili süresinin hala oldukça uzun olduğu görülüyor.
Yeni Zelanda'da yaz tatili süresi 5-6 hafta, Güney Kore, Japonya, Hollanda, Singapur ve Hong Kong'da 6 hafta, Almanya'da 6-6.5 hafta, Tayvan ve Şanghay'da 9 hafta, Finlandiya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 10-11 hafta, Estonya'da 11.5 hafta olarak belirlenmiştir. İsveç'te öğrencilerin yaz tatili süresi 10 hafta, İngiltere'de ise 6 hafta. (Kısa Dalga)