MAHMUT AYDIN - ANKARA
Seçim Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin Meclis gündemine gelmesiyle birlikte muhalefet partileri de seçim güvenliği konusunda çalışmaya başladı.
Altı parti genel başkanının 27 Mart buluşmasından sonraki açıklamasında da altı çizilen 'seçim güvenliği' muhalefet partileri için öncelikli konu haline geldi.
CHP, İYİ Parti, DP, SP, DEVA ve Gelecek Partisi seçim güvenliği konusunda ortak bir komisyon kuruyor.
Seçim güvenliğinde öne çıkan model ise 31 Mart 2019 ve yerel seçimlerinde İstanbul’da uygulanan yöntem. Aynı yöntemin 23 Haziran seçiminde de titizlikle uygulandığını anlatan kaynaklar, “31 Mart akşamı devletin ajansı veri açıklamayı durdurdu Binali Yıldırım seçimi kazandığını açıkladı. Ekrem İmamoğlu da çıkıp ‘hakkımı yedirmem’ dedi ve tek tek ıslak imzalı tutunakları topladı. Sonra seçimi kazandı” hatırlatmasında bulundu.
TUTANAKLAR GÖRÜNTÜLENEREK MERKEZE GÖNDERİLECEK
Türkiye genelinde veri akışının hızlı ve güvenilir olması için çalışmaları hızlandıran muhalefet “herhangi bir algı operasyonuna” karşı ıslak imzalı tutanakları İstanbul seçimlerinde olduğu gibi ilan etmenin hazırlığını yapıyor.
Türkiye’de oy kullanılan 180 bin sandık için seçilecek görevliler, sandık başkanlarının imzaladığı tutanakları görüntüleyerek, merkeze yollayacak. Ankara’da bunun için teknolojik alt yapısı güçlü bir merkez oluşturulacak ve alanında yetkin uzmanlar burada görevlendirilecek. Seçim merkezinde ıslak imzalı tutanaklardan elde edilen veriler, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı verilerle karşılaştırılacak.
İstanbul’da CHP ve İYİ Parti il başkanlıkları ile milletvekilleri sandık başlarında ıslak imzalı tutanakları tek tek görüntülemişlerdi. Oy pusulalarının saklandığı mühürlü torbaların toplandığı yerde de CHP milletvekilleri günlerce nöbet tutmuştu.
“İstanbul’da sandıklara hakim olan Türkiye’de sandıklara sahip olur. Islak imzalı tutunaklara biz sahip olduktan sonra hiç bir şey yapamazlar” açıklamasında bulunan bir başka kaynak, 6 partinin bu konuda hazırlık yaptığını, komisyonun da bu hazırlıklardan sonra çalışmaya başlayacağını söyledi.
Bu arada yapılacak seçimde ANKA haber ajansının seçim sonucuyla ilgili yayın yapacağı öğrenildi.
Altı muhalefet partisi Seçim Kanununundaki değişiklikten sonra ilçe ve il seçik kurulu atamalarını da yakın takibe alacak.
'ÇİLLER'İN SİYASETTE HİÇBİR ETKİSİ YOK'
İYİ Parti Başkanlık Divanı'nda dün yapılan değişiklikle Koray Aydın Teşkilat Başkanlığından Siyasi İşler Başkanlığına kaydırıldı. Teşkilatlar da doğrudan Genel Başkan Meral Akşener’e bağlandı.
Kulislerde, Akşener’in bu hamle ile “merkez sağı” hedeflediği konuşuluyor. Bütün kesimler için “kapsayıcı” bir politika izlemeye hazırlanan Akşener’in içinden geldiği merkez sağı seçimlerden önce İYİ Parti tabanında toplamayı amaçladığı ifade edildi.
“Tansu Çiller’in çıkışına karşilık bir hamle mi?” sorusunu yönelttiğimiz İYİ Parti yönetecileri, “Çiller’in siyasette hiçbir etkisi bulumadığı” yanıtını verdi.