Nasıl vejetaryen olunur? Sebze ağırlıklı beslenmenin ipuçları
Vejetaryen olmak, gerçekten iyi yemek yemek demektir. Ancak vejeteryanlığa veya sadece sebzeye dayalı bir beslenmeye geçiş yapmak istiyorsanız sorularınız, hatta endişeleriniz olabilir. Sebze ağırlıklı beslenmenin ipuçlarını sizin için derledik...
110
Vejetaryen beslenenler, et grubu tüketenlere göre daha sağlıklı bir beslenme şekline sahip olarak E vitamini, lif açısından zengin besinler, C vitamini içeren besinleri daha fazla tüketirler. Bu da kişide sağlıklı kilo kaybını sağlar ve kalp sağlığının iyileşmesine katkıda bulunur. Vejetaryen ya da sebze ağırlıklı beslenmenin faydaları şöyle sıralanabilir:
Lif açısından zengin gıdalar tüketimde yer aldığından sindirim sistemi sağlıklı çalışır
Et tüketilmemesinden kaynaklı olarak kolesterol alımı azaldığı için kalp sağlığını korunur
Kilo vermeyi destekler
Böbrek ve safra taşı oluşma riskini azalmasına yardımcı olur
Flavonoid içeriği sayesinde antioksidan alımını artırır
210
Ne pişirmeliyim?
Yemekler hakkında nasıl düşünüyorum? Yeterli protein alıp almadığımı nasıl bileceğim? Vejetaryen bir diyetin rahatlatıcı ve esnek olabileceği gibi özellikle sağlık odaklı olması da gerekmez. Hiçbir zaman sınırlayıcı ya da kısıtlayıcı hissetmemeli, aksine besleyici, hatta neşeli hissetmelidir.
310
Nereden başlayacağım?
En sevdiğiniz yemekleri sebze haline getirmek: Bildiğimiz şeyleri pişirmeye ve yemeye eğilimliyiz ancak etten vazgeçmek, sevdiğimiz tatları geride bırakmak anlamına gelmiyor. Tavuk seviyorsanız, bunun yerine mantar veya patlıcanla yapılmış olanı tercih edin.
410
Nohut kullanarak Hint tereyağlı tavuğu tadın ve şnitzel veya pane pirzola isteğinizi hellim veya tofu ile giderin. Değişim zaman alır ama tanıdık tatlara ve yemeklere yönelirseniz çok daha kolay olur.
510
Daha akıllıca alışveriş yapın
Vejetaryen olmaya karar verdiğiniz gün çok fazla sebze yemeye başlamayabilirsiniz ve bu sorun değil. Ancak sebzeleri ve bunların çeşitliliğini sevmeyi öğrenmek yemeklerinizi daha ilginç hale getirecektir.
610
Haftalık alışveriş listenizin brokoli, yeşil fasulye, biber, yaz kabağı veya karnabahar gibi üç veya dört doyurucu sebzenin yanı sıra bir veya iki demet ot ve bebek ıspanak veya roka gibi bazı yapraklı yeşillikleri içerdiğinden emin olun. Dondurulmuş sebzeleri de unutmayın: Bezelye, mısır ve ıspanak, hafta içi kolay öğünlerde mükemmeldir.
710
Ne tür malzemeler için alışveriş yapmalıyım?
Sebzeler: Beş temel tadın (tatlı, tuzlu, ekşi, acı) çoğuna sahip olan sebzeler, nasıl pişirildiklerine bağlı olarak bir dizi özellik kazanabilir.
810
Karmaşık karbonhidratlar:
Kahverengi pirinç, kinoa, arpa, kılçıksız buğday ve yulaf gibi karmaşık karbonhidratların vücudunuzda sindirilmesi basit karbonhidratlara göre daha uzun sürer ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
910
Makarna ve erişte vejetaryenler için kolay seçeneklerdir; Sebzeleri ağır, makarnayı ise daha hafif tüketmek besin açısından zengin bir yemek sağlayabilir.
1010
Kolay akşam yemeklerini nasıl yapabilirim?
Bir veya iki temel nişasta ekleyin: pirinç, kinoa, makarna, erişte, baklagiller. İsteğe bağlı bir yeşil ekleyin: ıspanak, lahana, salata yaprakları. Şahane bir akşam yemeği olabilir.