Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkent Washington'daki temasları kapsamında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland ile görüştü.
Kalın-Sullivan görüşmesine ilişkin hem Beyaz Saray'dan hem de Türkiye Cumhurbaşkanlığı'ndan yazılı açıklamalar yapıldı.
VOA Türkçe'de yer alan habere göre Beyaz Saray açıklamasına göre Sullivan görüşmede, Türkiye’deki depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini yineledi ve toparlanma çabalarında ABD’nin Türk halkına desteğinin sürdüğünü ifade etti.
Açıklamada, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırganlığı ve Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesini sağlama çabalarına ilişkin ortak endişeler de dahil olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında konuşuldu” denildi. Görüşmede ayrıca, Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden barış görüşmelerine verilen destek ve ikili savunma işbirliği de ele alındı.
Beyaz Saray açıklamasında, “Sullivan, ABD'nin İsveç ve Finlandiya'nın mümkün olan en kısa sürede NATO üyesi olmaları yönündeki görüşünün altını çizdi” ifadesine yer verildi.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise, görüşmelerde ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra Türkiye’de meydana gelen depremler ve savunma sanayi alanında işbirliğinin değerlendirildiği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, terörle mücadele, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreçleri, Rusya-Ukrayna savaşı, Güney Kafkasya ve Azerbaycan-Ermenistan müzakere süreci gibi konuların da değerlendirildiği belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, ABD ve uluslararası toplumun deprem felaketinin ardından Türkiye’ye verdiği destekten dolayı duyulan memnuniyeti ilettiği kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland da İbrahim Kalın'la yaptığı görüşmeye ilişkin Twitter'dan fotoğraflı bir mesaj paylaştı.
Nuland, "Depremlerden etkilenenlere başsağlığı dileklerimi iletmek ve ABD'nin Türkiye'nin toparlanma çalışmalarına desteğini görüşmek üzere İbrahim Kalın'la biraraya gelmekten memnunum. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımının yanısıra, ikili ve bölgesel işbirliğini de görüştük" ifadelerini kullandı.
Savunma sanayi işbirliğinde “önşart olmadan“ vurgusu
İbrahim Kalın'ın Washington temaslarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD ve Türkiye arasında savunma sanayi alanında işbirliği konusunda kullanılan ifade dikkat çekti, “Herhangi bir önşart olmadan işbirliği kapsamının derinleştirilmesi üzerinde duruldu” denildi.
Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle F-35 programından çıkarılan Türkiye, ABD’den F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu.
ABD’nin savunma ekipmanı satışında onayı gereken ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato'nun Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez Türkiye'ye F-16 satışı konusunda daha önce sıklıkla itirazını dile getirmişti.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın bugün ise ABD Kongresi’nde temaslarda bulunması bekleniyor.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreci
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Washington temaslarında gündemdeki konu başlıklarından bir diğeri de, Türkiye’nin henüz TBMM'de resmen onaylamadığı İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleriydi.
Açıklamada, Türkiye’nin ilkesel olarak NATO’nun açık kapı politikasını desteklediği, “İsveç ve Finlandiya’nın taahhütlerini yerine getirmesinin süreci hızlandıracağı” belirtildi.
Türkiye bu iki ülkenin terörle mücadele, terörün finansmanı gibi konularda taleplerini karşılamasını istemiş, üç ülke arasında daha önce Ankara tarafından askıya alınan üçlü görüşmeler geçen hafta Brüksel'de NATO karargahında yeniden başlamıştı.
İsveç ve Finlandiya’nın üzerine düşeni yaptığını belirten NATO yetkilileri, iki ülkenin Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesine kadar ittifaka üye olmasını umuyor.