NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Savaşın kritik bir aşamasındayız

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Ukrayna'daki savaşın kritik bir aşamaya geldiği' yorumunu yaptı. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde konuşan Stoltenberg, ittifak üyelerini Kiev hükümetine silah göndermeye çağırdı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde, Ukrayna’da yaşanan gelişmelere ilişkin, "Şu an savaşın kritik bir aşamasındayız. Rusya, kuvvetlerini takviye etmek, ikmal etmek, yeniden silahlandırmak ve ardından büyük bir taarruz beklediğimiz doğuya hareket ettirmek için kuzeyden çekiyor" dedi.

Stoltenberg, Brüksel'de bugün başlayan ve yarın da sürecek olan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde açıklama yaptı. Stoltenberg'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Şu an savaşın kritik bir aşamasındayız. Rusya, kuvvetlerini takviye etmek, ikmal etmek, yeniden silahlandırmak ve ardından büyük bir taarruz beklediğimiz doğuya hareket ettirmek için kuzeyden çekiyor. Putin'in amacı Donbas'ın tamamını kontrol etmeye çalışmak ve karadan köprü kurmak.

“PUTİN'İN HIRSININ DEĞİŞTİĞİNE DAİR HİÇBİR BELİRTİ YOK”

Başkan Putin'in tüm Ukrayna'yı kontrol ve uluslararası düzeni yeniden yaratma konusundaki hırsını değiştirdiğine dair hiçbir belirti görmedik. Bu akşam dışişleri bakanları, NATO'nun yeni güvenlik gerçeğine yanıt verecek bir yeni stratejik konseptini tartışacaklar."

"UKRAYNA'NIN ACİL ASKERİ DESTEĞE İHTİYACI VAR"

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, şöyle devam etti:

"Ukrayna'nın acilen askeri desteğe ihtiyacı var. NATO müttefiklerinin Ukrayna'yı hem ağır hem de hafif silah sistemleri olmak üzere birçok farklı çeşitte askeri teçhizatla daha fazla destekleme konusunda anlaşmalarının bu kadar önemli olmasının nedeni budur. Ve bu desteğin etkisini her geçen gün gördük.

Başkan Putin'in askeri güç kullanarak hedeflerine ulaşmak istediğini gördük. Ve bu, Avrupa'daki güvenlik gerçeğini uzun yıllar boyunca değiştirdi. NATO'daki süreci bu yüzden başlattık, askeri komutanlarımızı, siyasi liderlere uzun vadede caydırıcılığımızı ve savunmamızı nasıl sıfırlayacağımız konusunda kararlar almaları için seçenekler sunmakla görevlendirdik.

Ukrayna'nın işgali bir uyanış çağrısıydı. Ama bu 2014'te oldu. Yani 2014'ten beri toplu savunmamıza en büyük takviyeyi uyguladık, kuvvetlerin hazırlığını artırdık, NATO Mukabele Gücü'nün boyutunu üç katına çıkardık, komuta yapısını yeniden düzenledik ve daha fazla savunma harcaması yapmaya başladık." (ANKA)

Dünya Haberleri