Notre-dame De Sion Edebiyat Ödülü, Zeynep Kaçar'ın 'Yalnız'ına...

Yazar Zeynep Kaçar, Doğan Kitap'tan çıkan Yalnız isimli romanıyla 15. Notre-dame De Sion Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 'Yalnız' geçtiğimiz aylarda da Attila İlhan Roman Ödülü'nü almıştı.

İlk romanı Kabuk'la dikkat çeken Zeynep Kaçar'ın, kimliğinden koparılıp görülmez olan bir kadının tekrar var olma, kendini bulma, görme ve gösterme çabasını anlatan ikinci romanı 'Yalnız', 15. Notre-dame De Sion Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

'Yalnız', Liz Behmoaras (Jüri Başkanı), Yazgülü Aldoğan, Tomris Alpay, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Mine Haksal ve Tara Civelekoğlu'ndan oluşan jürinin değerlendirmeleri sonucu ödüle değer görülürken, Jüri Başkanı Liz Behmoaras da bu senenin büyük ödülünü alan roman hakkında şunları söyledi:

"Uzun bir uykunun ve zorunlu olduğu gibi dramatik bir uyanışın hikâyesidir Zeynep Kaçar'ın Yalnız başlıklı romanı. Bir kadının verdiği küçük tavizlerin zaman içinde etrafında ördüğü parmaklıklarla bir hapishaneye dönüşümünün ve görünürde ona âşık, aklı başında bir erkeğin adım adım ürkütücü bir canavar haline gelişinin akıcı ve incelikli bir üslupla kaleme alındığı bu eser, adeta tüm kadınları tetikte olmaya davet etmekte."

Yalnız hakkında

Feray şarkılar söyleyen, hayaller kuran, âşık olunca ayakları yerden kesilen genç bir kadın; herkes gibi. Kötülüklerin sadece başkalarının başına geleceğine inanıyor ama yanılıyor. Çünkü gerçek hayatın masallarla ilgisi yok; sevdiği adamı sadece bir öpücük kurbağaya çevirmiyor, gezdiği cadde geceyarısı balkabağına dönüşmüyor, yaşadığı ülke bir anda uykuya dalmıyor. Her şey yavaş yavaş ve alıştırarak dönüşüyor, değişiyor. Feray'ın kontrolünü ne zaman kaybettiğini ve etrafında olup biteni anlayıp "Dur!" demesi yıllarını alıyor.

Zeynep Kaçar bir kadınla bir ülkenin aslında ne kadar benzediğini gösteriyor. Kimliğinden koparılıp görülmez olan bir kadının kendini bulma, görme ve gösterme çabasının romanı Yalnız.

Ödül töreninin, Haziran ayında Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Hervé Magro ve kazanan yazarların katılımlarıyla Fransız Sarayı'nın eşsiz atmosferinde gerçekleşmesi planlanıyor.

Zeynep Kaçar kimdir?

1972'de Lüleburgaz'da doğdu. 1991'de Bursa Anadolu Lisesi'nden, 1995'te MSM Tiyatro Bölümü'nden, 1999'da İstanbul Üniversitesi Dramaturji Bölümü'nden mezun oldu.

Oyunları, 2007/2017 yılları arasında Toplu Oyunlar başlığıyla beş kitap halinde Mitos Boyut Yayınları tarafından yayımlandı. Çeşitli alternatif tiyatrolar, Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi. İngilizce, Çince ve Fransızcaya çevrildi. ABD, Tayvan, İsveç'te sahnelendi. Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen Krem Karamel 2010 yılında Ankara Sanat Kurumu Övgüye Değer Oyun Yazarı Ödülü'ne, 2011 yılında Medine Dil Derneği Kerim Avşar En İyi Oyun Ödülü'ne, 2017 yılında Sahne3 tarafından sahnelenen Tok Ekin Yazın Dostları Yılın Oyun Yazarı Ödülü'ne layık görüldü.

2000-2007 yılları arasında tanıtım ve eleştiri yazıları Radikal Kitap, Varlık dergisi ve çeşitli web sitelerinde yayımlandı.

2000'de Tiyatro Boyalı Kuş ve 2008'de Bab-ı Tiyatro'yu kurdu, yazar, yönetmen, oyuncu olarak bu topluluklarda görev aldı. 2015/2020 yıllarında Sahne3'te yazar, oyuncu ve eğitmen olarak çalıştı.

Zeynep Kaçar 2017'de yayımlanan ilk romanı Kabuk ile büyük beğeni topladı.

Kültür Sanat Haberleri