Dövizdeki yükselişin devam etmesi, Merkez Bankası ve FED kararları öncesi tedirginliği artırırken, iktidarın ekonomik krizin derinleşmesi halinde olağanüstü hal ilan edeceği ve seçimleri dijital ortamda yapabileceği iddia ediliyor.
Ekonomik kriz nedeniyle OHAL ilan edileceğine ilişkin en somut açıklama AKP'ye ceza kanunlarının hazırlanmasında öncülük eden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sık sık görüşlerine başvurduğu bilinen Prof. Dr. İzzet Özgenç'ten geldi. Özgenç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki süregelen değer kaybı, “ağır ekonomik bunalım" sonucunun ortaya çıkacağı süreci başlatmıştır. Bu nedenle kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hâl ilânına (Any., m. 119), toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir" diye yazdı.
Japon bankasının OHAL öngörüsü
Özgenç'in bu öngörüsünü paylaşan Japon bankası Nomura da Türkiye raporunda iktidarın 5 aşamalı planını şöyle sıraladı:
1) Mali paket / Asgari ücret artışı
2) Faiz indirimleri / kredi büyümesi
3) Dolar kuruna TCMB ve kamu bankalarının müdahaleleri
4) Dış politika vakası
5) Olağanüstü hal ilanı
“Seçim olağanüstü halde olabilir mi” diye soran banka, bu soruya “Evet olabilir ama bu Cumhurbaşkanı'na bağlı. Haziran 2018'deki seçim olağanüstü halde olmuştu” yanıtını verdi ve Cumhurbaşkanının olağanüstü hal durumunda seçimi 12 ay erteleme yetkisi olduğunu hatırlattı.
Dijital seçimler
TİP İstanbul milletvekili Ahmet Şık ise dernek kurullarına seçimlerin dijital ortamda yapılabilmesini öngören yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak "Seçimlerin dijital olarak yapılmasına dair bir takım hazırlıklar yapıldığı Ankara dedikodusu olarak çeşitli kişilerce dile getiriliyor. Pandemi bahanesiyle, dernek genel kurullarının dijital yapılmasının önünün açıldığını da anımsatalım" dedi.