Helenistik dönemin önemli yerleşim yerlerinden Olba Antik Kenti'nde kazılar, yılın 12 ayını kapsayacak şekilde Türk Tarih Kurumu'nun desteği ile sürüyor.
Olba Krallığı'nın merkezi ve önemli ticaret merkezi olarak bilinen kentte çalışmalar, Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Yeğin başkanlığındaki geniş bir ekipçe yürütülüyor.
DHA'nın haberine göre, son olarak kazı çalışmalarında, M.S. 2'nci yüzyıla ait olduğu değerlendirilen kadın heykeli ile üzerinde canlandırmaların olduğu 2 friz parçası bulundu.
Antik kente gidip bilgi alan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin genelinde 1642 tescilli kültür varlığı bulunduğunu belirterek, "Tescilli varlıklar içerisinde arkeoloji sit alanları da önemli bir yer tutuyor. Nitekim 841 ayrı tescilli arkeolojik sit alanımız var. Bunların 10'unda fiilen kazı çalışmaları yürütülüyor. Şu anda içinde bulunduğumuz ve Uzuncaburç Antik Kenti'nin yanındaki Olba Antik Kenti de bunlardan birisidir. Silifke ilçemiz, tarihi arkeolojik sit alanlarıyla da ön planda olan bir ilçemizdir. Olba Antik Kenti'nde geçtiğimiz günlerde yapılan kazılar neticesinde M.S. 2'nci yüzyıla ait heykeller bulundu. Bu heykellerden 1'i giyimli bir kadın figürüne ait. Aynı zamanda üzerinde, bir savaşa uğurlama anı ile başka bir anın canlandırılmasının bulunduğu 2 adet friz parçası bulundu. Ayrıca bu kazılarda sütun başları ve diğer yapısal unsurlar tespit edilerek ortaya çıkartıldı" dedi. (Kısa Dalga)