Ölü caretta caretta kıyıya vurdu: 'Balıkçı ağında boğulmuş olabilir'

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde ölü bulunan caretta caretta'nın balıkçıların ağlarına takıldığı belirlendi.

Pamucak sahilinde bugün bir deniz kaplumbağasının kıyıya vurduğunu gören Deniz Çalı, durumu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne (EKODOSD) bildirdi.

Dernek Başkanı Bahattin Sürücü bölgeye giderek incelediği hayvanın caretta caretta cinsi olduğunu belirlerken, vücudunda herhangi yara, kesik ve darp izine rastlamadı.

Kaplumbağanın körfezde avlanan trol teknelerinin ağlarına takılıp boğularak öldüğü tahmin ediliyor. Sürücü, av sezonuyla kaplumbağanın hedef dışı av olabileceğini belirtti.

NESLİNİN DEVAMI İÇİN ÖNEMLİYDİ

Sürücü, her yıl çok sayıda kaplumbağanın hedef dışı av olarak öldüğünü belirterek "Bu mevsimde av sezonu başladığından, Kuşadası Körfezi'nde yoğunlaşan trol teknelerinin ağlarına hedef dışı av olarak takıldığını tahmin ediyoruz. Ağ içinde kalan kaplumbağalar su yüzeyine çıkıp nefes alamadıkları için boğularak ölüyor. Caretta caretta türü iri başlı deniz kaplumbağaları ve chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağaları zengin kaynaklara sahip Kuşadası Körfezi'ne beslenmek amacıyla gelir. Deniz kaplumbağaları, yumurtadan çıktıklarında boyutları bir avucun içine sığacak kadar küçüktür. 101 santimetreye ulaşan boyutuyla bugün ölen kaplumbağanın yıllardır devam eden yaşam süreci ne yazık ki sona erdi. Ölen kaplumbağanın erkek bir birey olması nesillerini devam ettirmeleri açısından çok önemli."

Kaplumbağadan alınan doku örnekleri, araştırma için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji Bölümü'ne gönderildi.

İKİ HAYVAN TEDAVİDE

Öte yandan Kuşadası ile İzmir'in Urla ilçesinde dün yaralı halde bulunan iki deniz kaplumbağası ise tedaviye alındı. Hayvanlar tedavinin ardından denize bırakılacak.

KÜRESEL ISINMA CİNSİYETİ ETKİLİYOR

ADÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Bilim Komisyonu üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan ise eşeysel olgunluğa eriştiği için erişkin bir erkeğin kaybının popülasyonda oldukça önemli olduğunu söyledi.

Profesör şöyle konuştu: "Deniz kaplumbağalarında cinsiyet kromozomu bulunmadığı için cinsiyet kuluçka süresi boyunca yuvadaki sıcaklıkla belirlenir. Türe ve kumsallara göre değişiklik gösterse de genellikle 29 derece üzerinde ortalama sıcaklıkta dişi bireyler, bunun altında ise erkek bireyler oluşur. Özellikle iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıklar dünya genelinde son zamanlarda dişi ağırlıklı yavruların oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle deniz kaplumbağası popülasyonlarında erkek bireyler üreten kumsallar önemli hale gelmiştir. Bir bireyin eşeysel olgunluğa ulaşması yaklaşık 25-30 yıl sürdüğü için ve genelde bin bireyde 1-2 birey eşeysel olgunluğa eriştiği için erişkin bir erkeğin kaybı popülasyonda oldukça önemlidir. Bunun yanında deniz kaplumbağalarında erkekler çiftleşme döneminde birden fazla dişiyle çiftleşerek (çoklu babalık) neslin devamı için genetik çeşitliliği arttırdığı için ayrıca önemlidir." (DHA)

Yaşam Haberleri