Arjantin’de tarih öncesi yaşamış dev bir uçan sürüngenin fosilleşmiş kalıntıları keşfedildi. Bilim insanlarının "Ölüm Ejderhası" olarak adlandırdığı türün bir otobüs büyüklüğünde olduğu ve kalıntının yaklaşık 86 milyon yıllık olduğu belirtildi.
Kanat genişliği dokuz metre olan 'Ölüm Ejderhası’nın gökyüzünde avlandığı anlaşıldı. Araştırma ekibinin başındaki bilim insanı Profesör Leonardo Ortiz, BBC’yle söyleşisinde hayvanın sadece büyüklüğü nedeniyle ‘korkunç bir görünüme’ sahip olduğunu söyledi. Ortiz, türün zürafa ile benzer bir boya sahip olduğunu belirterek "biyolojik anlayışımızın sınırlarına meydan okuduğu" yorumunu yaptı.
Tarih öncesi yaşamış sürüngenin yaşamına dair bulgular hala yetersiz. Ancak Ortiz, 'Ölüm Ejderhası'nın yakınında bir başka kalıntının da bulunması nedeniyle, bu hayvanların gruplar halinde dolaştığına dair kanıtlar olduğunu söyledi.
Araştırmalar sonucunda uçan sürüngenin fosilinin 86 milyon yıldır And Dağları’ndaki kayalıklarda korunduğu saptandı. Bu, ‘ölüm ejderhaları'nın dinozorlarla birlikte yaşadığı ve uçan ilk avcılardan biri olduğu anlamına geliyor. Ortiz, gökyüzünde avlanıyor olmasına rağmen sürüngenin zamanını genellikle yerde geçirdiğini belirtti.
Ölüm Ejderhası, Kretase Dönemi’ni (Mezozoik Dönem’in sonları) bitiren, hayvan ve bitki yaşamının dörtte üçünü sonlandıran göktaşının dünyaya çarpmasından 20 milyon yıl önce yaşadı. (Kısa Dalga)