Sözcü Gazetesi yazarı İsmail Saymaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'le görüşmesini anlattı.
Sözcü Televizyonu canlı yayınına katılan Saymaz, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamasına izin verilmemesini ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapılacak görüşmeyi konuştuklarını aktardı.
Yerlikaya'nın teklifini kabul etmedi
Özel'in Taksim Meydanı'na 1977 işçiyle yürümeyi teklif ettiğini söyleyen Saymaz, "Özgür Özel, dün MYK'da kararlaştırılan bir teklifi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya götürmüş. 1977'deki olaylı 1 Mayıs'ta hayatını kaybedenlerin anısına, 1977 sendikasız işçiyle Taksim'e yürümek istemiş. Sendikasız olmaları da şu bakımdan önemli, işçilerde sendikalılık oranı yüzde 10'lara kadar düştü. Ali Yerlikaya önce 300 demiş, sonra da CHP'li yöneticileri işin içine katarak sayıyı daha da indirmiş. Bunun üzerine Özgür Özel de buna evet demenin 'majestelerinin muhalefeti' durumuna düşüreceğini ifade ederek bu teklifi kabul etmemiş" ifadelerini kullandı.
"1 Mayıs'ı da Cumhurbaşkanı'nın önüne getireceğim"
Saraçhane'deki su kemerinin önünde polis barikatı kurulduğunu hatırlatan Saymaz, "Özgür Özel'e bugünün o meşhur fotoğrafını sordum, 'Su kemerinin altında ve üstünde polis yığınağını görebildiniz mi' dedim. 'Gördüm, işçi sınıfına adeta Çin Seddi kurmuşlar' dedi. Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la hangi konuları konuşacağını Saygı Öztürk'e ifade etmişti, 'Artık bunların yanında 1 Mayıs'ı da Cumhurbaşkanı'nın önüne getireceğim' dedi" şeklinde konuştu.
Kararın sendikacılara bırakıldığını söyledi
Sunucu İrem Sansak'ın "Madem yürünmeyecekti neden bugüne dair böyle büyük bir çağrı yapıldı, acaba yürünmemesinin nedeni yarını gözetilmesi mi" eleştirilerini hatırlatması üzerine Saymaz, "Ben de kendisine sordum, bunun böyle olmadığını kararın sendikacılara bırakıldığını bırakıldığını ifade etti" dedi.
Erdoğan görüşmesi
İsmail Saymaz, Özel'in Erdoğan'la görüşmesiyle ilgili şunları söylediğini aktardı:
"'Yarın ben Cumhurbaşkanı ile yapacağım görüşmede bu tabloyu da aktaracağım. Bu antidemokratik manzarayı da Cumhurbaşkanı'nın önüne koyacağım. Çünkü ülkede seçim sonrası ılımlı bir hava var, daha demokratik bir anayasa çabasından söz ediliyor. Bir yandan demokratik anayasa derken bir yandan meydanları işçilere ve emekçilere kapatmak, 1 Mayıs'ı kutlanamaz hale getirmek ne menem bir manzaradır, bunu Cumhurbaşkanı'na söyleyeceğim' dedi."
Görüşmeye birer büyükelçi katılacak
Görüşmeye iki partiden birer eski büyükelçinin katılacağını belirten İsmail Saymaz, "Yarınki görüşmenin çerçevesi belirlenmiş. Görüşmeye liderle birlikte birer kişi katılacak. Bu birer kişi de büyükelçi olacak. Özel bu görüşmeye Namık Tan'la (eski Washington Büyükelçisi) katılacak. Bunun nedeni de şu, görüşmeyi not edecek. Görüşme sürerken söz almayacaklar sadece kayıt altına alacaklar. Namık Tan önce gidecek, protokol kurallarına bakacak. Yani görüşme alanı protokol kurallarına uygun mu değil midir, onu denetleyecek. Çünkü şu manzara (TBMM'deki 23 Nisan resepsiyonundaki çay daveti) biraz protokol kurallarına aykırı. Şu protokol kurallarına uygun mu? Herhalde bundan da kaynaklı olarak protokole dikkat edecekler" ifadelerini kullandı.
TBMM'deki 23 Nisan resepsiyonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel'in de aralarında olduğu genel başkanları çaya davet etmişti.
CHP hangi konuları gündeme getirecek
"CHP evvela asgari ücret meselesini gündeme getirecek. Çünkü açlık sınırının altına indi asgari ücret ve yıl boyunca zam yapılmayacağı söyleniyor" diyen Saymaz, "İkincisi emekli maaşları meselesini gündeme getirecekler. Hukuki meseleler gündeme gelecek. Yani bazı siyasi davalardaki bazı tutukluluklar. İşte Gezi Parkı davası, 28 Şubat davası böyle bir dava" şeklinde konuştu.
Özel'in müzakere zemini araması değerli bulunuyor
AKP'li yetkililerle de konuştuğunu aktaran Saymaz, şöyle devam etti:
"Elbette Cumhurbaşkanı'nın öncelikli talepleri arasında anayasa değişikliği, yeni anayasa yer alıyor. AK Parti cephesiyle de konuştum. Diyorlar ki, 'Seçim sonrasında Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı ile müzakere zemini aramasını çok değerli buluyoruz. Çünkü Kılıçdaroğlu döneminde iletişimsizlik vardı. Ne Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu'nu ne de Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı'nın görmek istiyordu'. AK Partililere göre, Kılıçdaroğlu Erdoğan'ın ailesini kastederek eleştirilerde bulunuyordu, Cumhurbaşkanı da görüşmek istemiyordu. Özgür Özel'le bir iklimin yakalandığını düşünüyorlar ve bundan sonra da diyaloğun sürekli hale gelmesini istiyorlar."
"CHP görüşme için 3 yer söylemiş. AK Parti Genel Merkezi, Çankaya ya da istemeyiz ama mecbur kalırsak Beştepe'ye geliriz demişler. AK Parti MYK üyeleri toplantının Beştepe'de yapılacağını zannediyormuş. MYK toplantısından çıkarken, genel başkan odasında hazırlıklar olduğunu görüp sormuşlar ve öyle öğrenmişler. Bazı AK Parti MYK üyeleri bunu Özgür Özel'e jest diye de ifade ediyorlar. Kılıçdaroğlu'nun tweetinden sonra saraya gidiyor eleştiriler geldiğini, el rahatlamak bakımından AK Parti Genel Merkezi'nin seçildiğini söylüyorlar." (Kısa Dalga)