Özgür Özel Hatay’da: Hatay'ı Türkiye gündeminden düşürmelerine izin vermeyeceğim

Hatay’ı ziyaret eden CHP lideri Özgür Özel, “Nasıl depremde Hatay’da gecikildiyse, deprem sonrasında yaraların sarılmasında Hatay hep birkaç adım geriden gidiyor. Hatay’ı gündemde tutacağız. Hatay’ın demografisinin bozulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte bir dizi ziyaret ve toplantı için deprem bölgesi Hatay'a gitti.

Hatay Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, kurultay öncesi genel başkan seçilmesi durumunda ilk ziyaretini Hatay’a yapacağını söylediğini hatırlatarak , “Nasıl depremde Hatay’da gecikildiyse, deprem sonrasında yaraların sarılmasında Hatay hep birkaç adım geriden gidiyor. Hatay, gündemden düşürülüyor. Hatay’ı gündemde tutacağız. Hatay’ın demografisinin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Hatay’ın özellikle tüm inançların birlikte yaşayabildiği özelliğinin korunmasına önem vereceğiz. Hatay’da birilerinin rant projelerine izin vermeyeceğiz. Hatay’ın Atatürk’ün emanetine yakışır şekilde yeniden imar edilmesi ve yeniden ayağa kaldırılması sürecini yakından takip edeceğiz” dedi.

Özel, Hatay’da ilk olarak CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti, ardından vatandaşlarla bir araya geldi.

“Yıkımın yüzde 44’ü Hatay’da yaşandı”

Depremlerde en çok yıkımın Hatay'da yaşandığını hatırlatan Özel, kentin gündemde kalması gerektiğini söyledi.

Özel, "Yıkılan bina sayısı açısından karşılaştırdığınızda Hatay bu zararların yüzde 44'ünü gördü. Türkiye'de 100 bina yıkıldı, bunlardan 44 tanesi Hatay'da yıkıldı. Önceki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla milletvekillerimiz buraya geldi, nöbet tuttuk. Kendisi buraya defalarca geldi. Sevgili Seyit Torun, belediyelerden sorumluydu. Hatay'ın en önemli, en çok sahip çıkılması gereken, en büyük yıkım olduğunu hemen tespit etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilendirdi ve daha ilk günden Ekrem Başkanımız kırmızı yeleğini geçirdi, ekiplerinin başında Hatay'a sahip çıktı. Lütfü başkan bu büyük acıya, travmaya rağmen görevinin başındaydı” dedi.

“Hatay’da çok geç kalındı”

İlk günlerde büyük bir koordinasyonsuzluk yaşandığını söyleyen Özel, şöyle konuştu:

"O süreçte tüm Türkiye'de geç kalındı ama Hatay'da çok geç kalındı. Şimdi enkazlar kalkıyor, 9 şehirde bitti, Hatay'da daha bitmedi. Bir görüşe göre yüzde 20'si duruyor. Bütün Türkiye'de söz verdikleri gibi 1 yılda evler yetişmeyecek ama Hatay'da durum kötü. 275 bin konut yapılması gerekiyor, 33 bin tanesinin ihalesi yapıldı, inşaata başlanan bunun çok daha azı. Yani, ihalesi yapılanların bitmeyeceği de ortada ama tut ki bitti, 1 sene sonunda 10 Hataylıdan 9'u yine sokakta.

"Konteyner kentlerde kalınıyor" deniyor, yağmur alıyor, sızdırıyor, birçok sorunu var konteynerlerin, insanlar kendileri onarmaya çalışıyor, kimi de bıkıyor çadır alıp mahalle arasına gidiyor. Mahalle arasındaki çadırlar konteyner istiyor, konteyner veren yok. Başvuru yapılınca yardım kesiliyor. Yani sorun çok Hatay'da. İl başkanım, ilçe başkanlarım dedi ki, "Hatay'ı unuttular, gündemden düştü Hatay." O yüzden Hatay'ı gündemde tutmak lazım.

“Hatay'ı Türkiye gündeminden düşürmelerine izin vermeyeceğim”

Hatay'ı gündemde tutmak için benim söyleyeceğim birinci söz şu; Bu partinin 1'inci Genel Başkanı Hatay'ın sevdalısı, demiş ki ‘Hatay benim şahsi meselemdir'. Son Genel Başkan olarak diyorum ki bundan sonra Hatay benim şahsi meselemdir. Bundan sonra Hatay'ı Türkiye gündeminden düşürmelerine izin vermeyeceğim. Ana muhalefet lideri bir işi şahsi meselesi bellerse o kenti Türkiye'nin gündeminden düşürmeye kimsenin gücü yetmez. Milletvekillerimizi göndereceğiz, genel başkan yardımcılarımızı göndereceğiz, parti meclisi üyelerimizi göndereceğiz. Yaraların sarılması için ne gerekiyorsa takip edeceğiz. Deprem konutlarını takip edeceğiz. Önemli olan bir, hızlı yapmalılar ama hızlı yaparken alelacele dolgu alanlara değil sağlam zeminlere yapmalılar. Verilen sözleri tutmalılar. Seçime kadar idare edip seçimden sonra bu işin arkasından çekilmemeleri için mutlaka ve mutlaka bu işin takipçisi olacağız.

Sağlıkta, Allah rahmet eylesin, burada 60 doktor öldü, 5 doktor hala kayıp, 600'den fazla sağlık emekçisi hayatını kaybetti. Hastaneler perişan durumda ve bugün Hatay'da kalp krizlerine müdahale edilemediği için, yeterli teknik donanımlar olmadığı için ölümler yaşanıyor. Doğumda sorun var, gebelerde sorun var. Bunların hepsini sağlıktan sorumlu genel başkan yardımcımız, Sağlık Bakanını takip eden gölge kabinemizdeki doktorumuz Zeliha hanım çok yakından takip edecek. Yarın kendisine ilk talimatım Hatay'daki sağlık sorunlarını incelemek üzere hekim milletvekillerimizden bir heyet oluşturması olacak. Gelecekler burada çalışacaklar ve Hatay'a özgü bir raporu hızla yapıp hem Sağlık Bakanı'na sunacaklar hem tüm Türkiye kamuoyuna paylaşacaklar. Sonra da bizim üzerimize ne düşüyorsa biz de gereğini yapacağız.

Eğitimle ilgili sorunları, okullar ve öğrencilerin sorunlarını biliyorum. Buraya atanmayan öğretmenleri biliyorum, özel okul öğretmenlerinin işsizlik sorunlarını biliyorum, hepsini tek tek çalıştım. Hatay bundan sonra benim şahsi meselemdir. Birazdan grubumuzun her bir milletvekilinin geçen dönem maaşlarını bağışlamalarıyla oluşturduğumuz konteyner kentin açılışını yapacağız."

İmamoğlu: Hatay'ın hiçbir anını kendimizden uzak görmeyeceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in göreve seçildikten sonra ilk ziyaretini Hatay'a yaptığını belirterek, "Hepinizin huzurunda Genel Başkanımız Özgür Özel'e hem teşekkür ediyorum hem de üstün başarılar diliyorum. Hatay'ın hiçbir anını kendimizden uzak görmeyeceğiz" diye konuştu.

Dikmece köylülerine ziyaret

CHP Genel Başkanı Özel ve İmamoğlu, tarım arazileri ve zeytinliklerinin üzerine TOKİ konutları yapılmak istenmesine karşı mücadele veren Hatay Dikmece köylülerini de ziyaret etti.

Depremzede köylüler, Özgür Özel’e mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen arazilerde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Köylülerden Hasan Özgün, “112 gündür direniyoruz. Geçen hafta Hatay 3. İdare Mahkemesi bizim elimize yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar önümüzde, maalesef iş makinaları hiçbir kural yasa, mahkeme tanımaksızın çalışmaya devam ediyorlar. Biz burada zeytinliklerimizle, doğamızla, inancımızla, kültürümüzle yaşamaya devam etmek istiyoruz. Buradan sürülmemize izin vermeyeceğiz. Alevi olmak suç değildir. Biz Alevi olarak bu ülkenin eşit yurttaşı olmak istiyoruz, burada kalmak istiyoruz” dedi.

Köylülere yanıt veren Özel, 400 bin zeytin ağacının kesilmek istendiğine dikkat çekerek, “Bunların çok büyük bir kısmı 500-600 yıllık ağaçlar. Burası bölgenin en kaliteli zeytin ve zeytinyağının üretildiği bir yer. Dikmece köyü zeytinlikleriyle meşhur bir köydür, şu anda depremden ölmedik ama deprem sonrası yolsuz, usulsüz, kuralsız uygulamalarla öldürülmeye çalışılıyoruz” diye konuştu.

“AYM kararını Yargıtay’ın saymaması gibi…”

Mahkemenin verdiği kararın takipçisi olacaklarını, benzer bir durumun Manisa Yırca’da da yaşandığını belirten Özel, “Bu mahkeme kararının üzerinde Türk Milleti adına yazıyor. Bu kararı tanımamak Türk milletini tanımamak demektir. Mahkeme ‘dur’ deyince durulmuyorsa, orası hukuk devleti değildir, orada düzen kalmaz. Dikmece’de 500 yıllık zeytin ağacı gitti mi geriye gelmez. Dikmece’de aynen Anayasa Mahkemesi’nin kararını Yargıtay’ın saymaması ve Cumhurbaşkanı’nın da onlara destek vermesi gibi hukuk devleti ayaklar altına alınıyor. Bu yargı kararı uygulanmalı, takip edeceğiz” diye konuştu.

Özel, köylülere “Sizler çok güzel insanlarsınız, çok temiz kalpli insanlarsınız hepinizi çok seviyoruz” diye seslendi.

Ne olmuştu?

Deprem bölgesinde yeni konut yapımı için orman alanları ile zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenlemenin 14 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından deprem bölgesi Hatay’da tarım arazilerine konut yapımı için adımlar atılmaya başlanmıştı.

Hatay’ın Antakya ilçesinin Dikmece köyü arazisinin bir bölümü için kamulaştırma kararı alınmış, jandarma eşliğinde iş makinaları ile köylülerin tarım arazilerine girilmişti. Arazilerine iş makinalarının girmesine engel olmaya çalışan köylüler darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Köylüler, 29 Temmuz'dan bu yana kamulaştırmalara karşı köy meydanında nöbet tutarken, iş makinalarının tarım arazilerindeki çalışmaları da devam ediyor.

Özel’in programı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Hatay’da yoğun bir programı buluyor.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile bir araya gelecek olan Özel, depremde yaşamını yitirenlerin mezarlarını ziyaret edecek, Dörtyol ve Erzin’de halk ile bir araya gelecek. Özel, Hatay’daki programının ardından Osmaniye’ye geçecek. (Kısa Dalga)

Gündem Haberleri