Artan gıda fiyatlarının tüketici kadar esnafı da sıkıntıya soktuğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımız gıda fiyatlarındaki artışı satış fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyor. Fiyatlar arttıkça esnafın hem kârı hem de satışı azalıyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde fiyatların kısmen düşmesi için katma değer vergisinin oranı yüzde 1’e indirilmeli” dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerinin toptan alımında KDV oranının yüzde 1 olduğunu anımsattı. Dar gelirli vatandaşların gıda alışverişindeki yükünün azaltılabilmesi için gıda ürünlerinin tamamında KDV oranının yüzde 1’e indirilmesini isteyen Palandöken şunları söyledi:
“ÜRÜNÜN PAHALANMASINA NEDEN OLAN KDV ORANLARI VAR: Gıda maddelerinin fiyatlarındaki artışın vatandaşa yansıtılmasının biraz durdurulabilmesi için tedbir alınması lazım. En güzel tedbir de tüketiciye satışta fiyat birlikteliğinin sağlanması için KDV oranları yüzde 1’e indirilmesidir. Çünkü KDV toptan alışlarda yüzde 1’e, satışlarda yüzde 8’e, işlendiği zaman yüzde 18’e çıkıyor. Dolayısıyla vatandaşın almış olduğu ürünün pahalanmasına neden olan bir KDV var.
DEVLET DAHA ÇOK VERGİ TOPLAYACAK: Fiyatlara yansıyan KDV oran farklılıkları mümkün olursa hemen düzenlenmeli. Bu vatandaşın bir nebze olsun rahatlatacak. Leblebi, beyaz et, sucuk, pastırma gibi gıdalar işlendiği zaman KDV oranı değişiyor ve fiyatları yükseliyor. Bu oranlarda birlik sağlanmalı. Hem vatandaş da bu karmaşadan kurtulacak hem gelir vergi konusunda da devletin bir kaybı olmayacak. Daha çok vergi toplamasına katkı sağlanacak.
VATANDAŞ ZAMAN ZAMAN TEPKİSİNİ ESNAFA YÖNELTİYOR: Ürünler yüzde 1 ile gelecek yüzde 1 ile çıkacak. Kozmetik gibi pahalı ürünlerde yüzde 18 gibi KDV ödemesi de fiyat artışına neden oluyor. Fiyatların yüksekliğinden şikayet eden vatandaş zaman zaman tepkisini esnafa yöneltiyor.”
(ANKA)