Pandemide verem kaynaklı ölümler 10 sonra ilk kez yükseldi

Koronavirüs salgınının sağlık sisteminde yol açtığı aksaklıklar nedeniyle tüberküloz (verem) kaynaklı ölümler on yılın ardından ilk defa yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada salgın nedeniyle tedavisi mümkün olan bu hastalıkla mücadelede katedilen mesafenin kaybedildiği vurgulandı. euronews.com'da yer alan habere göre  DSÖ dünya genelinde 4,1 milyon kişide tüberküloz bulunmasına rağmen henüz hastalık tanısının konulmadığını tahmin ediyor. Bu sayı 2019 yılında 2,9 milyondu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı yazılı açıklamada "Bu alarm verici haberin milyonlarca kişiyi etkileyen bu eski ve tedavi edilebilir hastalığın tanısı ve tedavisi için yatırım gerekliliğini anımsatan bir uyarı olması gerekir" ifadelerini kullandı. On yıldan uzun bir süredir ölümlerin ilk defa arttığını vurgulayan DSÖ'nün Küresel Tüberküloz Program Direktörü Tereza Kasaeva, günlük yaklaşık 4 bin 100 ölümle tüberkülozun Covd-19'dan sonra en ölümcül bulaşıcı hastalık olduğunu ve 2020 yılında yaklaşık 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Tüberkülozdan ölenleri arasında 214 bin kişinin HIV pozitif olduğu rapor edildi.

Tüberküloz akciğerleri etkileyen bir bakteriden kaynaklanıyor ve Covid-19 gibi havadan bulaşıyor. Tübeküloz vakaları çoğu Afrika'da yer alan 30 ülkede görülüyor ve yeni vakaları yarıdan fazlasını yetişkin erkekler oluşturuyor.

DSÖ, 2030 yılına kadar tübeküloz kaynaklı ölümleri 2015 yılına göre yüzde 90, vaka sayısını da yüzde 80 oranında azaltmayı hedefliyor fakat son veriler bu hedefe ulaşmanın oldukça zor olacağını gösterdi.

Sağlık Haberleri