Patatas Bravas

Evren Aybars Patatas Bravas'ın tarifini yazdı.

İspanya mutfağı serisinde son tarifin ne olması gerektiği çok ciddi bir soru değildi benim için. Her gideceğiniz yerde karşınıza çıkacak olan patatas bravas dışında bir alternatif yok kafamda. Genellikle acı, isli, sarımsaklı patatesin tarifini vermek gerek.

Hatta dün akşam evimize gelen misafirlerimize de hayatımda ilk defa patatas bravas denemesi yaptım. Çocukların da yeme ihtimali nedeniyle acıyı çok çok az tuttum, ama sanırım hiç fena olmadı. Yani ben beğendim en azından, İspanya'da yediklerimle oldukça benzer bir lezzet yakalamışım.

İspanyol mutfağının en temel baharatlarından birisi, isli paprika. Buralarda çok kolay bulunan bir baharat değil, biraz aramak gerekebilir ama bulursanız da mutlaka evde bulundurun. Özellikle bu yemekte de sosun lezzetine çok önemli etkisi var. Ben bir çok yemekte kullanıyorum, hafif bir tütsü aroması ve tadı veriyor, gerçekten nefis. Bazen düşünüyorum acaba işi gücü bırakıp İspanya'dan baharat mı getirsem diye gerçekten.

Neyse hayalleri bir kenara koyalım. Şimdi size patatas bravas tarifini anlatayım. Bu arada doğrudan tercüme edince bu yemeğin adı cesur patates oluyor, herhalde sosun acılığından gelen bir isim. Sosu acı olmasın isterseniz elbette bunu ayarlamak kolay, ben de dün dediğim gibi neredeyse hiç acı koymadan yaptım diyebilirim.

Malzemeler:

-1 kg patates (kabukları soyulup yaklaşık 2-3 cm'lik küpler halinde doğranmış)

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-tuz, karabiber

Sosu için:

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 orta boy soğan

-2 diş sarımsak

-2 defne yaprağı

-1 çay kaşığı kimyon

-1 çay kaşığı tatlı isli paprika (acısı da olur)

-1 çay kaşığı acı biber

-1 kavanoz domates konservesi (taze de olur elbette, o zaman rendelenmiş 2 su bardağı civarı olur)

Aioli sos:

-1/2 su bardağı mayonez

-bir kaç damla limon suyu

-1 diş sarımsak (eziciyle ezilmiş veya incecik rendelenmiş)

Bu yemeğin en önemli kısmı sosu, ilk olarak onla başlamak gerekiyor. Bir sos tenceresinde zeytinyağını orta ateşte ısıtın, soğan ve sarmısakları ve defne yapraklarını ilave edin, üzerine tuz ve karabiber de ekleyin. Biraz renkleri dönene kadar karıştıra karıştıra soteleyin.

Renkler hafif karamelize olmaya başlayınca kimyon ve isli paprikayı da ilave edin. 30 saniye kadar karıştırın ve hemen domatesi de tencereye alın. Uzun beklerseniz paprikayı yakarsınız bütün iş boşa gider, o yüzden isli paprika kullandığınız tariflerde her zaman aklınızda olsun, elinizin altında bir sıvı olmadan kullanmayın.

Domatesten sonra acı biberi de istediğiniz miktarda koyabilirsiniz. Bu şekilde hafif ateşte sosu 2-3 dakikada bir karıştırarak 45 dakika kadar kaynatın. İçerisinden defne yapraklarını çıkarıp atın ve kalan sosu bir blender ile iyice püre haline getirin. Sosumuz hazır, bu sosu isterseniz buzdolabında bir hafta kadar saklayabilirsiniz.

Patatesleri pişirmek için iki alternatif var. Birincisi kızartmak, onu uzun uzun anlatmayacağım, dışı çıtır çıtır altın sarısı olana kadar kızartıyoruz. Alternatif ve daha hafif ama daha uzun süren metodumuz şöyle. Küp patatesleri bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su doldurun. Bir tatlı kaşığı tuz ekleyin ve tencereyi ateşe koyun. Su kaynamaya başladığında 10 dakika saat tutun. 10 dakika sonunda suyu süzün ve fırın kağıdı serdiğiniz bir tepsi üzerine patatesleri mümkünse birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip biraz soğumaya bırakın. Patateslerin hafifçe yumuşamış olmaları ama çok da dağılır vaziyette olmamaları gerekiyor bu süreçte.

Fırınınızı 200 derece turbo ayarda ısıtmaya başlayın. Patateslerin üzerine tuz, karabiber, zeytinyağı serpin. Bir kaç diş sarımsağı da aioli sosu da kullanmak için tepsiye koyun, kabuğunu bile soymaya gerek yok. Fırına tepsiyi yerleştirin. Fırınınızın performansına göre yaklaşık 30 dakika sonra tepsiyi çıkarıp patatesleri bir alt üst edin. İstediğiniz kızarıklık seviyesine gelince patatesleri fırından çıkarın. Sarımsakları ayırın, patateslerin üzerine biraz tuz serpin ve bir kaba alın.

Sarımsakları bir kaba çıkarıp çatalla ezin. Üzerine birkaç damla limon suyu ve mayonezi ekleyip iyice karıştırın. Bu da aioli sosumuz.

Son olarak patateslerin üzerine önce bravas sosunu, sonra aioli sosunu bir kaşıkla bolca gezdirin. Dilerseniz üzerine ince kıyılmış maydonoz veya kişniş serpebilirsiniz.

Keyifli bir pazar günü dilerim.

Gündem Haberleri