İngiltere ve Avustralyalı bilim insanları, Lord Howe Adası‘nda yaşayan deniz kuşlarında plastik yutulmasından kaynaklanan, daha önce bilinmeyen bir hastalık keşfetti.
Yeni sınıflanan ve “plastikoz” olarak adlandırılan hastalığa plastiğin yumuşak dokuyu tekrar tekrar zedelemesi ve canlının midesinde geniş yara dokusu oluşumuna yol açması neden oluyor. Etkilenen yumuşak doku, sağlıklı doku gibi çalışmıyor; organ yapısını ve işlevini etkiliyor.
Yeşil Gazete’nin haberine göre, daha önce laboratuvar ortamında yapılan deneylerde plastiğin bu tür bir hastalığa neden olabileceği öngörülmüş, ancak doğada örneğine hiç rastlanmamıştı.
Keşif, Adrift Lab‘e üye küresel bir ekibin parçası olarak, Birleşik Krallık Doğa Tarihi Müzesi ve Avustralya kurumlarından bilim insanlarından oluşan disiplinler arası bir ekip tarafından yapıldı.
Adrift Lab araştırmacısı Hayley Charlton-Howard, bunun insanlar da dahil olmak üzere tüm canlı türlerinde plastik yutulmasıyla ilgili endişeleri artırdığını söyledi.
“Bu plastik parçaların insan sağlığına ne yaptığına dair çok az fikrimiz var” diyen Charlton-Howard, bu kuşların insanların yuttuğu küçük mikroplastiklere kıyasla yüksek miktarda, büyük plastik parçaları yuttuğunu belirterek, “İnsanlarda plastikozun genel durumunu göremeyebiliriz, ancak dokularımızda lokal yaralanmalar, iltihaplanma ve yara dokusu oluşumu vakaları ortaya çıkabilir” dedi.
Plastik yediği bilinen binden fazla deniz türü bulunuyor. Araştırmayı yapan uzmanlar, plastik kirliliğinin bir kriz haline dönüştüğünü ve konuyla ilgili daha fazla araştırma yaparak, insanları ve hükümetleri farkındalık ve eyleme geçmek için zorlamak istediklerini belirtiyor. (Kısa Dalga)