Prof. Dr. Ekinci: 'Türk Işını' organizasyonunu Soylu'nun kuzeni yaptı

Prof. Ekinci "Türk Işını" cihazının Diyarbakır'da Covid hastalarında denenmesinin Süleyman Soylu'nun kuzeni Mehmet Soylu tarafından organize edildiğini söyledi.

Kısa Dalga - Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, "Türk Işını" adı verilen cihazı Covid-19 pandemisi döneminde Diyarbakır'a getiren ekibin içinde eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kuzeni Mehmet Soylu'nun da olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ekinci, X (Twitter) hesabından dün yaptığı paylaşımlarda söz konusu cihazın hastaneler tarafından kullanılmadığını, Sağlık Bakanlığı'nın cihazı satın almayı reddettiğini, sadece Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hastalar üzerinde denendiğini belirtmişti.

Burada Covid-19 tedavi süreçleri kesilen ve "Türk ışını" adlı cihazla tedavi edilmeye çalışılan bazı hastaların öldüğü bilgisini veren Prof. Dr. Ekinci, Diken'den Mesude Demir'e yaptığı değerlendirmelerde şöyle dedi:

"Yalanlasınlar beni..."

“O hastanede görevli değildim. Ancak bütün gelişmeleri takip ediyordum. Sonuçta pandemiydi ve her yerle ilgileniyorduk. Arkadaşlarım orada çalışıyordu. Üç gün boyunca cihazın yüklendiği özel uçakla Ankara’dan her sabah geldiler ve akşam geri döndüler. Araştırma ekibinde mikrobiyolog, enfeksiyon hastalıkları ya da yoğun bakım uzmanları yoktu.

Bakanlığın onayını almadan, test etmeden hastaların kanlarına apar topar lazer verdiler. Beş ile 10 arasında hastaya uygulandığını net olarak biliyorum. Hastaların diğer tedavileri kesildi ve alet denendi. Bunlardan ölenler oldu.”

‘Organizasyonu Mehmet Soylu’nun yaptığını’ öne süren Ekinci, şunları anlattı:

“Anlattıklarım eksiktir, fazla değil. Mahkemeye versinler, beni yalanlasınlar, soruşturma açsınlar hakkımda. Hazırım. Neden sadece Diyarbakır’dan bahsedildi? Neden üstü kapatıldı, örtüldü? Böyle araştırma mı olur? Önce hayvan deneyleri, bilimsel yayınlar yapılır. Literatüre girer. ‘Bir hastanın kanındaki enfeksiyon negatife döndü’ derseniz, bilimsel bir deney olmaktan çıkar. Mengele (Alman Nazi doktor) gibi denersiniz. Başarılı olduk deyip toplandılar uçaklarıyla gittiler. Bu işleme onay verenler ödüllendirildi. Olay böylece kapandı.”

(Haber Merkezi)

Gündem Haberleri