Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Ülkemizde ise 12-16 yaşa uygulama başlamış olmasına rağmen 5-11 yaş için uygulama henüz başlatılmadı. Bu gruba aşı açılmalı, çünkü Omikron varyantının yaygınlaşması vakalarda öngörülemeyecek şekilde büyük artışlara neden olması bekleniyor" dedi. Hürriyet'ten Meltem Özgenç'e konuşan Kurugöl, özetle şunları söyledi:
* "Vaka artışlarının en çok olduğu yaş grubu, dünyada 5-11 yaş. Bu nedenle okullarda büyük vaka artışları oldu. Birçok sınıfta öğrenime ara verildi. Biz yüz yüze eğitimin devam etmesini istiyoruz ama bazı önlemler almak durumundayız. Bu önlemlerin başında 5-11 yaş grubu için aşıya başlanması geliyor.
* Hastalığı alan bir çocuk, yaşlı aile bireyleriyle teması durumunda onlar için bulaştırıcı olabilir. Risk grubunda olmayan 5-11 yaş grubu çocuklar ise hastalığı eve taşıyabiliyorlar. O nedenle hatırlatma dozu eksik olan bireylerin ve hastalığı geçirmiş olanların da mutlaka hatırlatma dozunu olmaları gerekiyor. Hatırlatma dozundan bir hafta sonra bağışıklık başlıyor. Hızlı olmakta fayda var.
AŞISIZLARDA ÇOK TEHLİKELİ
*Aşılı kişilerde, Omikron üst solunum yollarını tutuyor ama akciğerlere daha az etki ediyor. Hafif seyrettiği ile ilgili kanıt çok ama bu sadece aşılı kişiler için geçerli. Bu varyantın hafif seyretmesinin bir diğer nedeni kısmi toplumsal bağışıklığın sağlanmış olması. Günlük vaka sayısı şubat başında 100 binlere çıkabilir
*ABD’de 5-11 yaş grubuna 8 milyondan fazla doz uygulandı. Aşı yapılan çocuklar takip ediliyor. Şimdiye kadar sadece 11 çocukta ağır yan etki görülmüş. Bu da yanlış anlaşılmasın. Hayatı tehdit edecek bir yan etki değil. Bu çocukların sadece lenf bezlerinde şişme meydana gelmiş. Geri kalan çocuklarda ise aşı reaksiyonu yok denecek kadar az. "