Prof. Dr. Okan Tüysüz yüzey kırığının oluşması için gereken deprem büyüklüğünü açıkladı

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra fay hatlarına ilişkin bilgilendirmeye devam ediyor.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra tüm yurttaşlar yaşadıkları kentlerin durumunu öğrenmek için bilim insanlarından gelecek açıklamaları bekliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz de deprem konusunda bilgilendirme mesajları atmaya devam ediyor.

Tüysüz "Bir fayın kırılıp yüzeye kadar çıkması ve yüzey kırığı oluşturması için kırılmayı oluşturan depremin büyüklüğünün 5.5 veya 6 yı geçmesi gerekir. Bunun altındaki büyüklükler ancak fayın yeraltındaki bazı küçük parçalarının kırıldığını gösterir" dedi.

Okan Tüysüz ayrıca Kilikya'da eskiden olan bir depremin etkileri için şunları kaydetti:

"1269 Kilikya depremi hakkında Ambraseys (2009) tarafından verilen bilgiler şöyle: Bu deprem, güney Kilikya'da geniş bir alanda hasara neden oldu. Tel Hamdun (Toprakkale) tamamen yıkıldı. Tel Hamdun'un doğusundaki Hamus kalesi ağır hasar gördü.

Hasar, Kozan’a kadar uzanıyordu ve Antakya yakınlarındaki Nur Dağında (Jabal Lukkam) Gölbaşı’nın (El-Yaghra gölü) Hacer-Şağlan kalesi de harap oldu. Aynısı, Sarvandikar (Osmaniye) ve Deghenkar (yeri belirsiz) kalelerinde de oldu. Asi Nehri'ne kadar uzanan

Amanos Dağındaki köyler, Ermeni manastırları, iki kale ve on iki küçük hisar büyük can kayıplarıyla yıkıldı. Depremin 8 000 kişiyi öldürdüğü söylenmektedir. Kıbrıs'ta Lefkoşa'da yapımı devam eden Ayasofya kilisesinde bir miktar hasara yol açan belki de bu depremdir."

(Kısa Dalga)

Gündem Haberleri