Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay depremini yorumladı.
Kırıkhan ilçesinde 18 Aralık'ta 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, can kaybı ya da yaralanma kayda geçmemişti. Deprem sonrası bazı evler mühürlenirken, onlarca binada çatlak oluşmuştu.
Kırıkhan ilçesinde gazetecilere konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay'ın bir deprem coğrafyası üzerinde olduğunu hatırlatarak, kentte yaşanacak olası bir deprem öncesinde kurumların ve bölgede yaşayanların neler yapması gerektiği hakkında bilgi verdi.
Ersoy, şöyle devam etti: "Kırıkhan, Amik Ovası'na yerleşen bir ilçe. Zeminden kaynaklı olarak 4,8'lik deprem burada çok şiddetli hissedilmiş. Ova, alüvyonu gevşek sulu bir zemine sahip olduğu için üzerindeki yapı stoku bunu daha çok hisseder."
Ersoy, yapıların sağlam ve zeminle barışık olması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "6 büyüklüğündeki bir deprem bundan 30 kat daha fazla enerji demektir. Hem vatandaşlar hem de yapısal olarak daha büyük depremlere hazır olmamız gerekir. Bölgenin tarihi, deprem konusunda biraz sabıkalı. Büyük can kayıplarının olduğu vakalar var. Bunu bildiğimiz için gelecekte de benzer şeylerin olabileceğini öngörüyoruz. Bölgenin genel bir deprem potansiyeli var bunun ne zaman ortaya çıkacağını bilemeyiz. Yanlış inanışı da düzeltmek gerekiyor, 4.8 büyüklüğündeki deprem buranın enerjisini almaz, tam aksine bölgenin ne kadar canlı olduğunun açık göstergelerinden biri." (DHA)