Rapor: Ucuz tavuğun arkasındaki çirkin gerçek

Earthsight tarafından geçen ay yayımlanan, “Ucuz tavuğun arkasındaki çirkin gerçek: Kan olacak” başlıklı rapor, İngiltere’de süpermarketlerden, Almanya’daki evcil hayvan mamalarına, hatta ünlü Amerikan fast food zinciri KFC’ye kadar Avrupa’nın bir çok ülkesinde satılan ucuz tavuğun Brezilya’da baskıya uğrayan ve yaşadıkları yerlerden kovulan yerli halkla doğrudan bağlantısını ortaya koydu.

Avrupa’da süpermarketlerden “fast food” zincirlerine kadar birçok işletmenin Brezilya’da yerli halka yönelik insan hakları ihlalleriyle diğer suçlara göz yumarak ucuz tavuk eti sevkiyatı yaptığı ortaya çıktı.

euronews.com'un aktardığına göre çevre konusunda çalışmalarıyla tanınan sivil toplum kuruluşu Earthsight tarafından geçen ay yayımlanan, “Ucuz tavuğun arkasındaki çirkin gerçek: Kan olacak” başlıklı rapor, İngiltere’de süpermarketlerden, Almanya’daki evcil hayvan mamalarına, hatta ünlü Amerikan fast food zinciri KFC’ye kadar Avrupa’nın bir çok ülkesinde satılan ucuz tavuğun Brezilya’da baskıya uğrayan ve yaşadıkları yerlerden kovulan yerli halkla doğrudan bağlantısını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, Avrupa’ya en fazla tavuk ürünü tedarik edenlerden biri olan ve merkezi Worcestershire’da bulunan Westbridge Foods isimli şirket, donmuş ve marine edilmiş ürünlerinin önemli bir kısmını Brezilya’nın Mato Grosso do Sul eyaletindeki şaibeli bir tavuk çiftliğinden satın alıyor.

Brezilya'yı tarımsal bir güç merkezine dönüştürme hedefiyle ünlü sığır baronu Jacintho Honorio da Silva Filho’nun, 1966'da “Brasília do Sul” adlı araziyi satın alması, yerlilere yönelik baskıların başlaması için dönüm noktası teşkil ediyor.

Buradaki 9 bin 700 hektarlık çiftliğin bir kısmı, Takuara olarak bilinen Guarani Kaiowa yerli grubunun atalarının topraklarında inşa edilirken, buradaki yerli halkın büyük bir bölümü 1950'lerin başında tarım ticareti için yerlerinden edildi.


Rapor, Guarani Kaiowa yerli halkının, son 24 yıldır topraklarına yeniden ulaşma girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirtiyor.

Yerli halkın lideri Marcos Veron ise 2003 yılında tartışmalı topraklara kamp kurdukları sırada Brasília do Sul çiftliği işçileri ve kiralık silahlı kişiler tarafından dövülerek öldürüldü.

Carvalho, yerli halkının liderinin öldürüldüğü gün yine aynı halktan bazı kişilerin işkenceye uğrayarak dövüldüğünü, bu yerli halkın silahlı kişilerin sürekli tehditlerine hedef olduğunu hatırlattı.

Yerli halkın şefinin öldürülmesiyle ilgili açılan davada üç kişi suçlanırken, şu ana kadar hiç kimse bu davada hüküm giymedi.

Earthsight şirketi temsilcisi Rubens Carvalho, arka arkaya gelen Brezilyalı hükümetlerin, anayasayı çiğneyerek Guarani Kaiowa yerli halkına topraklarını geri vermeyi reddettiğine dikkati çekiyor.

Şu andaki hükümetin yerli halka düşmanca davranmayı sürdürdüğünü ve yerli halkın haklarını gasp ettiğini belirten Carvalho, son 20 yıldır topraklarına kavuşmayı hayal eden yerli halkın bu isteğinin gerçekleşmesinin giderek imkansız hale geldiğini bildirdi.

HABERİN TAMAMI

Dünya Haberleri