Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin belirleyicisinin Emek ve Özgürlük İttifakı olduğunu söyledi. Girasun’a göre bu süreçte ittifakın daha merkezde siyaset üretmesi gerekiyor. İttifakın oy potansiyeli anlamında HDP’ye katkısının çok fazla olmadığını belirten Girasun, HDP’ye “emanet oy vermiş” seçmenlerin CHP’ye geri döndüğünü, AK Parti’den kopan Kürt seçmenlerin birinci adresinin de “şaşırtıcı” şekilde CHP olduğunu belirtti.
Gazete Duvar'dan Serkan Alan'a konuşan Girasun özetle şunları söyledi:
Bugün başka bir tablo var
"Bugün sosyalist hareketle kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı’na dönüp baktığımızda toplumda yarattığı heyecan yok.
7 Haziran 2015 ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde HDP’nin barajı aşmasıyla ilgili bir risk vardı. Türkiye’de sosyal demokratların, CHP’ye de oy veren kentli solun önemli kısmında yeni bir arayış vardı. Bu arayış HDP’ye sempatileri olsa dahi oy desteğine dönüşmemişti.
24 Haziran 2018 seçimlerinde Türkiye solundan isimlerin HDP’deki varlığı HDP’ye önemli bir oy geçişi bu kesimlerden sağladı. HDP’nin barajı geçmesini isteyen ama aynı zamanda Kürt siyasetini kendisine uzak bulan birtakım çevreler, Türkiyeli sosyalistleri aday olarak gördüğü zaman barajı aşma motivasyonuyla daha rahat oy vermişti. H
HDP’nin 7 Haziran’da fırtına estirdiği dönemde Türkiye’nin Batı’sında oylarını artırdığını gördük. 24 Haziran 2018’de HDP Türkiye metropollerinde oyunu artırdı. Bu hem baraj hem de Ahmet Şık, Oya Ersoy gibi isimlerle alakalı bir motivasyondu. Çünkü oy geçişkenliğini kolaylaştırdılar. 24 Haziran seçimleri HDP’nin oy açısından sosyalist solla ittifakın en yüksek oy getirdiği dönem oldu. Ama bugün başka bir tablo var.
HDP'nin baraj sorunu yok
Bugün HDP’nin barajı geçme gibi bir sorunu gözükmüyor çünkü baraj yüzde 7’ye indirildi. Artık CHP’li bir adayın iktidar alternatifi olarak ortaya çıktığını görüyoruz. Bahsi geçen cumhurbaşkanı adayları CHP’li isimler.
Bu iki mesele bize bir şey söylüyor. Bu yeni ittifakın yeni dönemde HDP’ye çok oy getirebileceğini göstermiyor. Ama bu ittifak tam da bu haliyle kaçabilecek oyları duraksatabilecekse başarılı bir ittifak olabilir. Meclis’te güçlü bir solun temsilinin CHP’nin de elini güçlendireceği ya da İYİ Parti’yi törpüleyebileceği, emeğin konuşulabileceği kanaatini toplum nezdinde güçlendirebilirse, HDP’nin mevcut oylarını koruyabilirse başarılı bir ittifak olabilir.
Ama bugün gördüğümüz kentli sosyal demokratların, HDP’ye emanet oy vermiş seçmenlerin CHP’ye geri döndüğünü görüyoruz. Geçmişte CHP’ye oy vermiş, son iki genel seçimde HDP’yi tercih eden Kürt Alevilerin de CHP’ye doğru bir geri dönüşü olduğunu görüyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın, Kürt Alevileri ve kentli sosyal demokratları tutması yarar sağlayabilir. Bu anlamda başarılı olabilir.
‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin belirleyicisi Emek ve Özgürlük ittifakı olacak’
Seçim sürecine henüz girmiş değiliz. Seçim birinci gündem ama şu an aday adayları üzerinden yürütülen bir tartışma var.
Altılı Masa’dan ortak aday çıkacak mı gibi sorular Emek ve Özgürlük İttifakı’nın başarı şansını ya artıracaktır ya da azaltacaktır. Çünkü buradan kendisine bir alan açılabilir. Yanlış aday tercihleri ya da Altılı Masa’nın milletvekillerinde farklı tercihlere gitmesi Emek ve Özgürlük İttifakı’nın imkanlarını gösterecektir. Emek ve Özgürlük blokunun parlamento seçimleri açısından şansını bugünden öngörmek zor. Ama cumhurbaşkanlığı seçimlerinin belirleyicisi Emek ve Özgürlük İttifakı olacaktır.
CHP'nin Kürt seçmeni artıyor
Biz bölgede ve Türkiye metropollerinde iki farklı Kürt seçmen davranışı görüyoruz. Türkiye genelinde Kürt seçmenin AK Parti’den kopma eğilimi daha yüksek. Bölgede ise son seçimde AK Parti’ye oy vermiş her 100 Kürt seçmenin 30’unun AK Parti’den koptuğunu görüyoruz. Bölgede AK Parti’den kopan Kürt seçmenlerin birinci adresi şaşırtıcı şekilde CHP. HDP’ye de bir miktar yönelme var ama daha çok CHP’ye yönelim olduğunu görüyoruz. CHP’nin muhalefetin güçlü iktidar alternatifi olmasıyla alakalı. Bu seçmenler HDP veya DEVA Partisi’ne ideolojik olarak daha yakın olabilirler ama rasyonel tercihle CHP’ye yöneliyorlar. CHP’nin seçmen kümeleri açısından en fazla oy artışını Kürt seçmenlerde yaşadığını görüyoruz.
Merkezde siyaset
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ya da HDP’nin daha merkezde siyaset üretmesi gerekiyor. Sol bir siyaset üretilebilir ama daha sol merkez bir söylem kurulabilir. İktidara ortak olacağına dair söz ve ikna gücü geliştirebilir. Bu söylemi kurarsa Emek ve Özgürlük İttifakı’nın oylarını artıracağını düşünüyorum. İktidara ortak olma gibi bir motivasyonu gösterirse güçlenebilir. Aksi takdirde bugün, kentli sosyal demokratların, Kürt Alevilerin CHP’ye kaydığını, 7 Haziran’la beraber HDP’ye oy vermiş kentli muhafazakâr Kürtlerin ise CHP ve DEVA gibi partilere bölgede yöneldiğini gözlüyoruz."