Roboskili aileler bir kez daha AYM'ye başvurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 kişinin aileleri yargı sürecinin yeniden başlatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu
Roboski katliamına ilişkin AYM’ye yapılan başvuru sonrası HDP’li Ferhat Encü ve avukatlar açıklama yaptı. 
 
Roboskili aileler, TSK'ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 sivilin katledilmesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yeniden başvuruda bulundu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ferhat Encü ve Roboski ailelerinin avukatı Kerem Altıparmak, yapılan başvuru sonrası AYM önünde açıklama gerçekleştirdi. 
 
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Roboskili ailelerden HDP MYK üyesi Ferhat Encü, 10 yıldır faillerin yargılanması için adalet arayışı içerisinde olduklarını belirterek, “Türk savaş uçakları tarafından Roboski sınırında kendi hayatlarını idame etmek için komşularıyla ticarete giden sivil insanların üzerine bombalar yağdırıldı. O gün bugündür biz Roboski aileleri hak savunucuları, siyasetçiler olarak Roboski katliamının emrini veren faili olanların açığa çıkarılarak, hukuk önünde hesap vermelerini talep ediyoruz. Roboski aileleri olarak adalet talep ediyoruz. Ama maalesef o gün bugündür bir kişi bile açığa alınmadığı gibi yargılanmadı, soruşturulmadı. Biz adalet mücadelesi veren Roboski ailelerine davalar açıldı, gözaltılar tutuklamalar yapıldı. 34 insanı katleden kişiler hakkında dosyalar takipsizlikle sonuçlandı ama adalet mücadelesi verenler Roboski aileleri halen yargılanmaktadır. Evladını kaybeden anneler yargılanmaktadır” dedi.
 
‘YARGI ADALETİ GÖZETMİYOR’ 
 
Encü, şunları söyledi: “Siyasallaşmış bir yargı ile karşı karşıyayız. Dosyayı ilk olarak Uludere savcılığına götürdük. Yetkisizlik ve görevsizlik kararı ile Diyarbakır Özel Yetkili savcılığına götürüldü. Daha sonra yine yetkisizlik kararıyla askeri savcılığa götürüldü. Takipsizlik kararıyla biz bu dosyayı AYM’ye götürdük. Sudan bahanelerle Anayasa Mahkemesi de bu dosyayı reddetti. Daha sonra AİHM’e götürdük orada da iç hukuk yolları tüketilmediği gerekçesiyle dosyamız reddedildi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yeni delillerin ortaya çıkması ile birlikte savcılığa yeni başvuruda bulunduk. Fakat bunlar da takipsizlikle sonuçlandı. Bugün biz AYM’ye yeniden başvuruyoruz. Biz görüyoruz bu ülkedeki yargı mekanizması adaleti gözeten bir yerde değil. Üstünlerin hukukunu gözeten bir yaklaşım içindedirler.”
 

Gündem Haberleri