Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulundu. Yeni dünya düzenine sert ve hazırlıksız bir geçiş dönemi yaşandığını belirten Bakan Koca, "Ülkemizde vaka sayılarının ve kayıpların artmasını durdurmak için bir kez daha kısıtlamaları sıkılaştırdık. Umarım ödediğimiz bu bedel, bu salgından tamamen kurtulmamıza fayda sağlar. Kısıtlamaların işe yaraması da tamamen hayatımızdan çıkması da onlara ne kadar uyacağımızla ilgili. Eğer bir defada bu kısıtlamardan ve hastalıktan kurtulmak istiyorsak hep birlikte tedbir ve kısıtlamalara uymalıyız ifadelerini kullandı
'SPUTNİK V'NİN ÜLKEMİZDE ÜRETİLMESİ İÇİN TEKNOLOJİ TRANSFERİ YAPILACAK'
Aşı tedarikinin 2 ay için güçleştiğini ancak sonrasında aşı bolluğu beklendiğini kaydeden Bakan Koca, "Aşı üreticisi sayısı her geçen gün artmaktadır. Üretilen aşıların üretim kapasiteleri de artıyor. Bildiğiniz gibi ülkemizde iki aşı kullanıma girdi. Üçüncü olarak ise Sputnik V aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacaktır. Haziran ayı ile birlikte Biontech aşısının da teslim alınan miktarı 30 milyon dozu geçmiş olacak" açıklamasında bulundu.
'İSTANBUL'DA 5 VATANDAŞIMIZDA HİNDİSTAN VARYANTI GÖZLENDİ'
Bakan Koca, aşı çalışmalarının etkinliğini ve salgının seyrini yakından ilgilendiren başka bir konunun mutasyonlar olduğunu belirterek, "Mutasyonlar rNA virüsleri için beklenen bir durumdu. Virüsle mücadeleyi güç hale getiren de budur. Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantıdır. Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştü. Son olarak İstanbul'da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip edilmektedir. İçinde bulunduğumuz dönemin salgının kontrol altına alınması ve yaygın aşılanmadan önceki son kısıtlama olmasını temenni ediyorum" dedi.
DHA