14 Mayıs seçimlerine 20 gün kaldı. YSK'nın seçim takvimine göre bugün Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ile bağımsız adayların yararlanmak istedikleri ilân ve reklam yerleri ile süresini ilçe seçim
kuruluna bildirmelerinin son günü. Ayrıca bugün yurt içi sandık kurulu üyelerinin SEÇSİS’e girilmesine başlanacak. Cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partiler için de hareketli günler başlıyor.
Gazete Duvar yazarı Nergis Demirkaya, liderlerin 20 günde neler yapacağını ve siyaset kulislerinde konuşulanları aktardı. Demirkaya özetle şunları yazdı:
AKP
AK Partili bazı siyasetçilere göre “ekonomik zorluklar”, “uzun iktidar yıllarının getirdiği yıpranma” ve “yeni sistemin yarattığı kimi sorunlar”a karşın gelen son anketlerde partinin oyu yüzde 40’larda görünüyor. “Bu koşullarda bu oy aslında mucize” diyen bir siyasetçi, muhalefetin AK Parti’nin karşısında seçmen nezdinde bir güven inşa edemediğini anlatıyor.
AK Partili birçok siyasetçiye göre cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin ayrı sonuçlar vermesi sürpriz olmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir önceki seçimde olduğu gibi yüzde 52 gibi bir oyla seçimi kazanabileceği ama Meclis seçimlerinde çoğunluğun muhalefete geçebileceği yorumları yapılıyor.
CHP
CHP’li siyasetçiler de seçim sonucu için iddialı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turda kazanılacağını söyleyenlerle “İlk tur olmayabilir ama ikinci turda kesin olacak” diyenler başa baş görünüyor. CHP yöneticileri, Meclis seçiminde de muhalefetin çoğunluğu kazanacağı görüşünde. CHP’nin oyu için yüzde 30’un üzerinde oran verilirken, 200’ün üzerinde milletvekili kazanılacağı kaydediliyor.
HDP ve İYİ Parti milletvekili sayısı ile bütün muhalefet olarak 300’ün geçileceği hesabı yapılıyor. CHP’nin Meclis çoğunluğu hesabında AK Parti ile MHP’nin ortak liste çıkaramamış olması da çok etkili görünüyor.
'MHP
Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ı destekleyen MHP’nin hedefi, ayrı listeyle girdiği Meclis seçiminde oylarını yükseltip daha çok milletvekili çıkarmak. Parti yöneticileri, “2018 seçiminin çok üzerinde oy alacağız, hedef yüzde 15” diyor. MHP’yi baraj altı gösteren anketler için, “MHP’yi yüzde 5-6 gösteren anketler var. 1995’ten bu yana seçim sonuçlarına bakın, MHP baraj altında kaldığında dahi (1995'te yüzde 8.18, 2002'de yüzde 8.35) yüzde 8’in üzerinde oy almış. Bu seçimde de anketleri yanıltacağız, daha güçlü Meclis’te olacağız” deniliyor.
İYİ PARTİ
Meclis kulislerinde iktidardan muhalefete seçim sonucuna dair en olumsuz yorumlarsa İYİ Parti için yapılıyor. İktidar partisinden İYİ Parti için, “Yaşadıkları kriz sürecinde düşen oylarını yeniden toplaması çok mümkün görünmüyor. Potansiyel seçmeni üzerinde güven kaybına uğradı” değerlendirmesi dikkat çekiyor. Hatta bazı siyasetçiler yüzde 7’ye düşen seçim barajına işaret ederek, “Şu an barajı geçer mi öngörmek mümkün değil. Önümüzdeki üç haftayı iyi değerlendirmeleri gerek” diyor."