Selvi, HDP'ye kapatma davasını yazdı: '500 kişiye siyasi yasak istenmesi süreci uzatıyor'

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, "HDP’yle ilgili kapatma davasının uzaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi hedef alınıyor. Ama kimse bu dava neden uzadı diye bakmıyor" diyerek davadaki son durumu yazdı.

Son günlerde peş peşe kaleme aldığı yazılarında Gezi davasında yeniden yargılama ve tahliye ihtimalini gündeme getiren Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında HDP'nin kapatma davasını yazdı. "DEM ilk günden sorumsuz davranıyor ama DEM kapatılsa ne olacak? O zaman da CEM kurulur. Onun için diyorum ki parti açma, parti kapatma dışında bir yol bulmamız lazım" diyen Selvi, özetle şunları yazdı:

"HDP’yle ilgili kapatma davasının uzaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi hedef alınıyor. Ama kimse bu dava neden uzadı diye bakmıyor.

Kapatma davası devam ederken Hazine yardımının serbest bırakılması kararı tartışmalıydı. Zaten oybirliğiyle alınmadı.

HDP kapatılmak için gereken her şeyi yaptı. Ama bu sadece HDP için geçerli değil. İlk partileri HEP’ti, onu DEP takip etti. DEM Parti sanıyorum 12’nci parti. Bu partilerin tamamının kapatılması için gereken her şeyi yaptılar. Çünkü partileri kapatıldıkça oylarını artırdıklarını, tabanlarını kemikleştirdiklerini düşünüyorlar.

Devlet ise bu partileri kapatmanın ötesinde bir yol geliştiremedi. Tam bir çıkmaz durum ile karşı karşıyayız.

Partileri kapatma çare değil. Ama onun ötesinde de bir çözüm üretilemiyor. Üçüncü bir yol bulunamıyor.

HDP davası ne durumda?

Şimdi gelelim HDP konusuna... 17 Mart 2021 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. İddianamede 687 kişi hakkında siyasi yasak istendi. Anayasa Mahkemesi dosyayı inceledi, usul yönünden şekilsel eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti. İddianame şekilsel eksiklikler giderildikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne tekrar gönderildi.

Siyasi yasak istenenlerin sayısı 500’e indi. Bu 500 kişinin tamamı savunma verdi. Hepsinin durumu aynı değil. Süre içinde pozisyonları da değişiyor. Ölenler var. Hapis cezası almış olanlar var. Soruşturması ya da yargılaması devam edenler, hakkında hiçbir işlem yapılmamış olanlar var. Siyasi yasak istendiği için usul açısından prosedüre dikkat edilmesi gerekiyor. Bu süre zarfında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP davası için ek delil sundu. Kürtçe olan ek deliller Türkçe’ye tercüme edilip üyelere dağıtıldı, ek savunma için HDP’ye gönderildi. Ek delillerin olduğu dosyada ismi geçenlerden bir kısmının HDP kurulmadan önce, örneğin 1992 yılında Kürtçe propaganda konuşması yaptığı tespit ediliyor. HDP, bunun bizim davamızla ilgisi yok diye itiraz ediyor.

Siyasi yasak süreci uzatıyor

Tüm bu zorluklara rağmen kapatma davası sürüyor. 500 kişiye siyasi yasak istenmesi süreci uzatıyor. Ünlü Nürnberg mahkemelerinde 21 kişi yargılandı. Biri yargılama içinde öldü. 18’ine idam kararı verildi. Burada 500 kişiye siyasi yasak istenmesi işi uzattı. Doğrudan kapatmaya konu olacak fiilleri işleyenler dosyaya konulsaydı, dava bu kadar uzamazdı. Gerçi HDP kapatılsa ne olacak? Zaten onun yerine DEM kuruldu. DEM’le ilgili inceleme başlatıldı.Kabul, DEM ilk günden sorumsuz davranıyor ama DEM kapatılsa ne olacak? O zaman da CEM kurulur. Onun için diyorum ki parti açma, parti kapatma dışında bir yol bulmamız lazım." (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Gündem Haberleri