AKP ve MHP dün muhalefet milletvekillerinin oylarıyla reddedilen soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasını yasalaştırmayı öngören kanun teklifi Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’nü yok sayarak bugün yeniden oylatma kararı aldı.
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Şentop ise " Genel Kurul tekrarlanması yönünde irade ortaya koyarsa oylama tekrarlanacak" dedi.
Teklifin maddeleri üzerine dün yapılan oylamada, çoğunluğu sağlayan muhalefet milletvekilleri, ret oyunun fazla çıkmasıyla yıllar sonra ilk kez iktidarın bir teklifini engellemiş oldu. Anayasa ve Meclis İçtüzüğü gereği reddedilen ve bir yıl boyunca TBMM’ye sunulamayacak kanun teklifini AKP ve MHP yeniden gündeme getirmek istedi.
Oylamanın dijital ortamda yapılmamasına itiraz eden AKP Meclis Başkanı Mustafa Şentop’u devreye sokarak görüşmenin tekrar edilmesini istedi. Şentop da bugün TBMM Başkanlık Divanı’nı toplayarak konuyu görüşmeye aldı. Meclis Başkanlık Divanı Toplantısı’ndan, oylamanın yeniden yapılması yönünde karar çıktı.
Muhalefet ise Anayasa ve Meclis İçtüzüğü'nü gerekçe göstererek konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak.
Muhalefet konuyu AYM'ye taşıyacak
Meclis tarihinde ilk kez yaşandığı kaydedilen bu duruma, muhalefet tepki gösterdi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, “İçtüzük maddeleri yoruma açık değildir. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını, milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak, bunun yol ve yöntemlerini aramak demokrasiyle bağdaşmayan bir durumdur. Oylamada tartışmaya açık bir durum bulunmamaktadır” dedi.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Oylama sonucu sabittir, nettir ve tabii ki resmidir. Kanun teklifi reddedildiği için bunun dışında hiçbir tartışma olamaz” diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise şunları söyledi: "Hiçe sayan bir anlayış, şimdi de Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamak, kuralları değiştirmek, kazanılmış maçı federasyonu toplayıp oynanmamış saymak, yediği golü yenmemiş saymak için sahadaki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda” dedi.
TBMM Başkanlık Divanı Toplantısı’ndan çıkan karar ardından muhalefet temsilcileri, yaşanan bu durumun Anayasa ihlali olduğunu söyledi ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı.