Yunanistan, taşıyıcısının yine bir tür sivrisinek (Kuleks) olduğu Batı Nil Virüsü alarmı verdi. 8 ayda 123 vaka tespit edildi. 11 kişi de hayatını kaybetti. Hürriyet'ten Fulya Soybaş'a konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, AB Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi’nin 31 Ağustos verilerine göre Batı Nil Virüsü’nün sadece Yunanistan değil Romanya, Macaristan ve Sırbistan’da da görüldüğüne dikkat çekerek, “Komşularımıza kadar gelmiş bir virüs elbette Türkiye için de tehlike oluşturmakta. Sonuçta sivrisinek, uçup her yere gidiyor” dedi..
Prof. Dr. Köksal şöyle devam etti: “Batı Nil Ateşi hastalığı yapan bu virüs, sivrisinek ısırığı ile insana bulaşır ve ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin-omurilik zarı iltihabı) gibi ciddi nörolojik hastalıklar meydana getirebilir. Çoğu kişi belirti vermez.
Az bir grupta ise baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, gözlerde ağrı, bulantı, kusma gibi belirtiler görülebilir. Belirti ile seyreden vakalarda bir diğer önemli bulgu döküntüdür.
Yüzde 25-50 hastada da göğüs, sırt ve kollarda kızamığa benzeyen, kaşıntılı şekilde ortaya çıkabilir. Bu kişiler hastalığı daha ağır geçirebilir. Ölüm oranı yüzde 4-9 arasında, oldukça düşüktür ancak kronik hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemi düşük, ileriki yaşta ve genelde de erkek hastalarda daha sık ölüm görülebilir. Bu hastalıklardan korunmanın en temel çözümü su yataklarının acilen kurutulması.
Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslıhan Demirel: Batı Nil Virüsü’ne ‘Kuleks’ türü sivrisineklerin insanı sokmasının sebep olur. Isırdı diyelim; yüzde 80 belirti göstermiyor. Yüzde 20’de ağır hastalık olarak ortaya çıkabiliyor. Bu yüzde 20’nin de 150’de birinde sinir sistemi tutulması, yüzde 60’ında beyin iltihabı, yüzde 30’unda menenjit, yüzde 5-30 arasında felç görülebilir. Ölümler de bunlara bağlı oluyor.
Sinek ısırdıktan sonra yapacak pek bir şey yok, o nedenle ısırılmamaya çalışın; kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek tel yöntemi, sinek kovucular kullanın. Uzun kollu giyin. Yerel yönetimler de bunların çoğalmasına müsait durgun sular, lağım suları gibi yerleri kurutmalı/önlem almalı."