Siyasetçi, doktor ve gönüllüler depremi anlatıyor: Antakya bitti mi?

Siyasetçiler, hekimler ve gönüllüler, Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından büyük zarar gören Hatay'daki son durumu anlattı.

AZMİ KARAVELİ / ANTAKYA

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremde 10 kent etkilendi. Büyük yıkımın görüldüğü Hatay'da çok sayıda bina yıkıldı, insanlar enkaz altında kaldı.

Depremin ardından hükümetin eleştirildiği konuların başında yardımların geç ulaştırılması konusu vardı. Hatay'da insanlar, deprem sonrası birbirine yardım etti.

İstanbul ve farklı kentlerden giden gönüller, hem insanlar hem de hayvanlar için yardım çalışması başlattı. Siyasetçiler yardımların organize edilmesine yardımcı olurken, doktorlar hasta baktı. Depremde yaralanan hayvanlar da unutulmadı.

TİP'li Ahmet Şık böyle özetledi: 'Antakya bitti'

Bölgeye giden Kısa Dalga yazarı Azmi Karaveli'ye konuşan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, depremden 20 saat sonra kente ulaştığını, kendini kurtaranlarla bir yardım merkezi organize edildiğini kaydetti.

Şık, dayanışma merkezi oluşturduklarını, bağışlarla ihtiyaç giderdiklerini belirterek "Antakya'daki bu merkez, merkezi güç tarafından birkaç yerde oluşturulsaydı kuvvetle muhtemel sonrasındaki acıyı dindirmek mümkün olacaktı" dedi.

TİP'li vekil, kentin dörtte üçünün yıkıldığını, yıkılmayan binalarda ise ağır hasar bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "'Antakya bitti mi' derseniz, evet bence bitti. Bu kenti yıkıp yeniden kurmaktan başka çözüm görünmüyor. Duyarsızlığın, iktidarın buraya yardım göndermemesinin, bir çadır kent bile kuramamış olmasının ya da kurmak istememesinin nedeni herhalde bu. Bildikleri en iyi işi yapacaklar, burayı yıkıp inşaat üzerinden herhalde birilerine rantiye alanı sağlama planı yapıyorlar diye düşünüyorum. Biraz kötü niyetli bir yorum olarak görebilirsiniz ama bakın burada insanlar enkazın altında can verdi."

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Gönüllü işi sahra hastanesi!

TİP Kriz Merkezi'nde görev yapan beyin cerrahı Okan Cinemre, depremin ilk gününden beri merkezde olduklarını, Hataylılarla merkezin oluşturulduğunu belirterek şu bilgiyi verdi: "Burada sağlık personelleri var. Burayı acil müdahale alanı olarak organize ettik. Hasta karşılıyoruz, ilk karşılamayı yapıyoruz, yaralarını temizliyoruz. Hastanelerin nakillerini sağladık. Medikal ekip olarak görev yapıyoruz. Buraya dünden bugüne 100'e yakın hasta geldi, 4'ü ağırdı, 3'ü göçük altında kalmıştı."

Gece yarısı ailesinin yanına koştu

Eski CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, deprem sabahı saat 04:30'da haberi alır almaz dört ağabeyi, iki ablası ve yeğenlerinin yaşadığı binalara gittiğini söyledi.

Yarayıcı şunları kaydetti: "Gelişimiz zor ve sıkıntılı oldu. (Akrabalarım) Son anda kurtuluyorlar, dışarı çıkıyorlar. 2 ablam mahsur kalıyor, onları da itfaiye gelip sepetle kurtarıyor. Onlar çıkarılınca bina çöküyor."

Hayvanlara tedavi

İki HAYTAP gönüllüsü, depremden 2 gün sonra sahra hastanesi kurduklarını, çadırda yaralı hayvanlara müdahale edildiğini ifade etti.

Gönüllüler şunları kaydetti: "Sahipsiz hayvanları korumaya alıyoruz, sahibini bulmaya çalışıyoruz. Bu hayvanları Bursa ve İstanbul'a götürerek yuva bulmalarını sağlıyoruz. 50 hayvanı koruma altına aldık, 200 hayvanı tedavi ettik." (Kısa Dalga)

Özel Haber Haberleri