Son 20 yıldaki en büyük bütçe açığı tehlikesi ile karşı karşı kalan iktidar, yeni vergilerle bu açığı kapatmaya çalışıyor.
TEPAV raporuna göre bütçenin bu yıl GSYH’nin yüzde 6,4'ü oranında açık vermesi bekleniyor.
Gazete Duvar'dan Mühdan Sağlam'ın haberine göre, vergi düzenlemesinde ilk tercih edilen alan gayrimenkul yatırım ortaklıklarının mülk satış veya kiralamalarından elde ettiği kâr oldu. Bu alanda elde edilen kâra asgari kurumlar vergisi uygulanacak. Buna göre, ilk olarak gayrimenkul değer artış kazancındaki istisnalar kaldırılacak. 2024 yılı için 87 bin TL ve üzerindeki kira gelirlerine istisna tanınmayacak, beş yıllık istisna süresi yalnızca bir konut için uygulanacak. Benzer biçimde iştirak hisse satış kazanç istisnasının kaldırılması da bekleniyor.
ŞİRKETLERE YENİ VERGİLER: Hazine’nin hedefinde olan bir diğer alan hem Türk hem de çok uluslu şirketlerden alınacak vergi. Çok uluslu şirketlere en az yüzde 15 kurumlar vergisi getirilmesi, yurtiçinde ise cironun yüzde 2'si kadar matrahın yüzde 25'i asgari kurumlar vergisi uygulaması gündemde.
Yap-işlet-devret ve kamu-özel işbirliği ile yapılan projelerine dönük yüzde 25 olan vergi oranı yüzde 30’a çıkarılacak. Böylece hazineye 557 milyon TL ek gelir sağlanacak.
MOTOKURYELERE VERGİ DÜZENLEMESİ: Motorkuryeler, ticari kazanç sahibi olarak mükellefiyet kaydı, defter tutma, beyanname verme gibi birçok durumu yerine getirmekle yükümlü olacak.
Kendilerinden Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açtırmaları istenecek olan motokuryelerin, bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatı sadece bu hesap aracılığıyla tahsil etmeleri gerekiyor. Bankalar, bu kapsamda açılan özel hesaplara aktarılan hasılat tutarları üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yaparak, beyan edip vergi dairesine ödemekle yükümlü olacaklar. Düzenlemenin 2025’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.
HARÇLARA ARTIŞ: Yurt dışına çıkış harcının 1000 lira ile 1750 lira aralığında yeniden belirlenmesi için çalışma başlatıldığı gelen bilgiler arasında. Yurtdışı çıkış harçlarından 2023’te 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapıldı. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir sağlandı.
KRİPTO PARA: Hazine, Türk yatırımcılar arasında popüler hale gelen kripto ticaretine yüzde 0,03 işlem vergisi getirmeyi düşünüyor. Resmi tahminlere göre bu hamle yılda 3,7 milyar lira gelir getirecek.
CEZALAR ARTACAK, ENGELLİ İSTİSNASI DARALACAK: Vergide usulsüzlük, fiş kesmeme gibi pratiklere dönük cezai yaptırımların iki üç kat artırılması bekleniyor. Serbest meslek gruplarının hasılat takibi sıkı bir markaja alınacak. Engelli araçlarına sağlanan istisna daraltılması, varislere vergi getirilmesi planlanıyor. (Haber Merkezi)