Döviz krizinin büyük bir yakıt, gıda, elektrik ve ilaç kıtlığına yol açması sonrasında protestolarla çalkalanan Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da, yeni Başbakan Ranil Wickremesinghe'den "Ekonomimiz çöktü" itirafı geldi. Önceki hükümetin döviz rezervleri gerilerken durumu tersine çevirmek için zamanında harekete geçmediğini söyleyen Wickremesinghe, Sri Lanka'nın şu an ithal petrol bile alamadığını belirtti.
Parlamentoya seslenen Wickremesinghe, "Şu an sadece yakıt, gaz, elektrik ve gıda kıtlığının ötesine geçen, çok daha ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Ekonomimiz tamamen çöktü. Bugün önümüzdeki en ciddi mesele bu" dedi.
Kriz sürecinde hem başbakanlık hem maliye bakanlığı üstlenen Wickremesinghe, Sri Lanka'nın devlet petrol şirketi Ceylon'un 700 milyon dolar borcu olduğunu belirterek, "Bunun sonucunda , dünyada hiçbir ülke veya kuruluş bize yakıt tedarik etmeye istekli değil. Hatta nakit karşılığında yakıt vermeye bile isteksizler" diye konuştu.
Önceki hükümetin döviz rezervlerinin azaldığı süreçte durumu tersine çevirmek için vaktinde adım atmadığını belirten Sri Lanka Başbakanı, "Eğer en azından ekonominin çöküşünü yavaşlatacak adımlar en başta atılmış olsaydı, bugün bu zorlu durumla karşı karşıya kalmazdık. Ama bu fırsatı kaçırdık. Şu an en dibe doğru olası bir düşüşün işaretlerini görüyoruz” dedi.
Ağır borçların, kaybedilen turizm gelirinin, pandeminin etkilerinin ve artan fiyatların altında ekonomisi daha da zorlanan Sri Lanka, büyük ölçüde komşusu Hindistan'dan alınan 4 milyar dolarlık krediyle ayakta duruyordu. Ancak Wickremesinghe, Hindistan'ın da ülkeyi fazla uzun süre ayakta tutamayacağını belirtti.
IMF'yle bir kurtarma paketi üzerine müzakereler yürüten Sri Lanka, bu yıl şimdiden 7 milyar dolarlık dış borcunun geri ödemesini askıya aldı. (Kısa Dalga)