Ofisi işgal edilen başbakandan eylemcilere gözdağı: Orduya talimat verdim

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da 20 yıllık Rajapaksa hanedanlığına karşı öfke büyüyor. Ülkeden kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın, bugün istifa mektubunu meclis başkanına sunacağı açıklandı. Protestocular ise polis barikatını aşarak başbakanlık binasına girdi. Son olarak Başbakan Ranil Wickremesinghe, eylemcilere karşı orduya talimat verdi.

Ekonomik krize karşı protestolara sahne olan Sri Lanka'da, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifa sözünü yerine getirmeden ülkeden kaçması sonrası gerilim yüksek. Ülkede OHAL ilan edilirken, Rajapaksa'nın atadığı Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin vekaleten devlet başkanlığına getirilmesi gerilimi tırmandırdı.

EYLEMCİLERE 'FAŞİST' DİYEN BAŞBAKAN: ORDUYA EMİR VERDİM

Binlerce eylemci, başbakanlık ofisinin önünde kendilerine gaz sıkılması sonrası barikatı delerek binaya girdi. Eski rejimin temsilcisi olarak görülen ve istifası talep edilen Wickremesinghe ise eylemcilere gözdağı verdi.

Wickremesinghe, televizyondan yayınlanan konuşmasında, orduya "düzeni yeniden tesis etmek adına ne gerekiyorsa yapması" için emir verdiğini söyledi. Kendi ofisini ve diğer devlet binalarını işgal eden eylemcilerden yetkililerle işbirliği yapmalarını isteyen Wickremesinghe, "Anayasamızı yırtıp atamayız. Faşistlerin yönetimi ele geçirmesine izin veremeyiz. Demokrasimize yönelik bu faşist tehdide son vermeliyiz" dedi.

İSTİFA MEKTUBUNUN 'HABERİ' GELDİ

Öte yandan, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın da meclis başkanı Mahinda Yapa Abeywardena'ya telefon ederek bugün istifa edeceğini söylediği belirtiliyor. Abeywardena, bir video paylaşarak "Devlet başkanı benimle telefon yoluyla temasa geçti ve istifa mektubunun bugün bana gönderilmesini sağlayacağını söyledi. Halktan, 20 Temmuz'da yeni bir devlet başkanı atamak üzere belirlediğimi parlamenter sürece güvenmelerini ve barışçıl olmalarını istiyorum" dedi.

Sri Lanka'da sabah saatlerinden beri yaşanan son gelişmeler şöyle:

DEVLET BAŞKANI KAÇTI

Döviz krizi ve ekonomik buhranın yanı sıra Tamil azınlığa karşı savaş suçlarından da sorumlu tutulan Gotabaya Rajapaksa, hafta sonunda sarayının öfkeli protestocular tarafından basılması sonrasında 13 Temmuz'da (bugün) istifa sözü vermişti. Ancak Rajapaksa'nın dün gece, resmen istifa etmeden ve hâlâ dokunulmazlık sahibiyken, hava kuvvetlerine ait bir uçakla Maldivlere gittiği açıklandı.

ESKİ MALİYE BAKANI OLAN KARDEŞİ DE KAÇTI

Rajapaksa'nın kardeşi ve eski maliye bakanı olarak ekonomik krizin baş sorumlularından biri olarak Basil Rajapaksa'nın da, ilk kaçış girişiminin engellenmesi sonrası dün gece ülkeyi terk ettiği ve vatandaşı olduğu ABD'ye gittiği belirtildi.

OHAL İLAN EDİLDİ

Ülkeyi yaklaşık 20 yıldır yöneten Rajapaksa hanedanlığının kaçışı sonrasında, protestocular temkinli kutlamalara başladı; bir yandan da gözler, resmi istifa beklentisine çevrildi. Ancak sabah saatlerinde, ülkede OHAL ilan edildiği ve batı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı getirildiği açıklandı.

BAŞBAKAN, VEKALETEN DEVLET BAŞKANLIĞI'NA GETİRİLDİ

OHAL kararının açıklanması sonrasında, Rajapaksa rejiminin son başbakanı olan Ranil Wickremesinghe'nin anayasa uyarınca vekaleten devlet başkanlığına getirildiği açıklandı. Meclis başkanı, Gotabaya Rajapaksa'nın anayasanın 37'inci maddesi uyarınca başbakanını yerine atadığını duyurdu.

Ancak halk tarafından eski rejimin temsilcisi olarak görülen Wickremesinghe'nin bu göreve atanması tepki çekti. Protestocular, Wickremesinghe'nin de istifa etmesini talep etmiş başbakan ise birlik hükümeti kurulması için görevini bırakma vaadinde bulunmuş ama bir tarih vermemişti.

POLİS GAZ SIKTI, BBC'YE GÖRE ASKERLER SİLAHLARINI İNDİRDİ

Son gelişmelerin ardından, binlerce protestocu başkent Colombo'daki başbakanlık binasının kapısına dayandı. Eylemcilerin içeri girmesini askerlerin engellediği belirtilirken, öfkeli protestoculara polis tarafından gaz sıkıldı.

BBC, bununla birlikte askerlerin silahlarını indirdiğini duyurdu.

DEVLET TELEVİZYONU YAYINI DURDURDU

Sri Lanka devlet televizyonu Rupavihini'nin yayını askıya alındı. Yetkililer, televizyon binasına protestocuların girdiğini açıkladı.

GÖSTERİCİLER BAŞBAKANLIK BİNASINA GİRDİ

Eylemciler gaz sıkılması sonrasında barikatları aşarak başbakanlık binasına girdi. Sosyal medyada, başkent Colombo'daki başbakanlık ofisinin içinde ve balkonlarında slogan atılan protestocuların görüntüleri paylaşılıyor. Başbakan Wickremesinghe'nin bu sırada binada olmadığı belirtildi.

Ayrıntılar geliyor...

Dünya Haberleri