Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlara karşı yeni bir ayrımcı uygulamayla gündemde. Maliye Bakanlığı'nda çalışan ve yaklaşık bir yıldır işe gelmelerine izin verilmeyen kadınlardan, yerlerine "bir erkek akrabalarını tavsiye etmeleri" istendi.
Taliban'ın yönetimi Ağustos 2021'de ele geçirmesinden bu yana, Afganistan'da kamu sektöründe çalışan kadınların işe gitmelerine izin verilmiyordu. "Evde oturmaları" istenen kadınlara, çok daha düşük meblalarda olmakla birlikte maaş ödemesi devam ediyordu.
'BU İŞİ YAPABİLSE BİLE BANA NE OLACAK?'
The Guardian gazetesinin haberine göreyse, ekonomik krizin derinleştiği ülkede, Taliban'ın geçici hükümetinin Maliye Bakanlığı "iş yükünün arttığı" gerekçesiyle yeni bir "uygulamaya" gitmek istiyor. Buna göre, Maliye Bakanlığı'nda çalışan ama işe gitmelerine izin verilmeyen birçok kadından, yerlerine "erkek bir akrabalarını önermeleri" talep edildi.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir kadın, "Ofiste iş yükü arttı ve yerimize erkekleri almak istiyorlar" dedi. İşletme alanında yüksek lisans sahibi olan 37 yaşındaki bir kadın da, 15 yıldan uzun süredir çalıştığı bakanlığın insan kaynakları departmanından telefon aldığını söyleyerek tepki gösterdi:
"İşten kovulabilmem için yerime erkek bir aile üyesini göndermemi istediler. Nasıl kendi yerime kolayca bir başkasını yollayabilirim? Benim bunca yıldır çalıştığım kadar verimli çalışabilecek mi? Bu, benim eğitimini aldığım ve yıllarca deneyim sahibi olduğum, zor ve teknik bir pozisyon. Ve [erkek akraba] nihayetinde bu işi yapabilecek olsa bile, bana ne olacak?
İktidara gelmelerinden beri Taliban beni daha alt bir konuma indirgedi, maaşımı 60 bin Afganiden 12 bin Afganiye düşürdü. Oğlumun okul ücretlerini bile karşılayamıyorum. Bunu sorguladığımda bir yetkili terbiyesiz bir şekilde bana odasından çıkmamı ve tenzili rütbenin müzakere edilemeyeceğini söyledi."
'EYLEM YAPACAĞIZ'
İsmi açıklanmayan kadın, kendisi gibi en az 60 kadının benzer şekilde arandığını söyledi. Taliban'ın politikasını protesto etmeyi planladıklarını belirterek de, "Kararlarını kabul etmiyoruz ve bunu değiştirmelerini sağlamaya çalışacağız. Bakanlıktaki kadın çalışanlarla bir grup kurduk. Eğer bizi dinlemezlerse gösteri yapacağız" dedi.
Taliban yetkilileri The Guardian'ın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, başka bakanlıklarda da aynı ayrımcılığın yapılıp yapılmadığı henüz bilinmiyor.
Afganistan'da Taliban'ın yönetime gelmesinden bu yana ekonomik ve insani kriz derinleşiyor. Birleşmiş Milletler'e göre, ülkede 20 milyon kişi akut açlıkla karşı karşıya. Yönetim değişikliği sonrası yerinen olanların sayısı ise en az 9 milyon. (Kısa Dalga)