Giyim ve tekstil sanayi temsilcileri, geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'yle görüştü.
Ekonomi'den Yener Karadeniz'in haberine göre iki sektörden önemli temsilciler, EYT düzenlemesi, asgari ücret ve enerji maliyetleriyle ilgili sorunlar ve çözüm önerilerini bakanlık yetkilileriyle paylaştı.
Görüşmede gündeme gelen konulardan biri de 'özel kur uygulaması' teklifi oldu. Söz konusu teklife göre firmaların ihracat gelirlerinin işçilik ve enerji maliyetlerine denk gelen yüzde 50’lik kısmının yüksek kurdan faydalanması şeklinde olacak.
Bakanlığın bu konuda çalışma yapacağı dile getirildi. Bakanlık yetkilileri ise yorum yapmak istemedi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Türkiye'de enerjinin 20, rakiplerde 7 cent olduğunu belirterek, asgari ücret zammıyla servis gibi kalemler dahil maliyetin 700 doları geçtiğini ifade etti.
Öksüz, "Türkiye genelde 500 doların üstü maliyeti kaldıramıyor. Tek çare kurların yukarı doğru hareket etmesi ya da ihracatçıya özel kur uygulanması. Bizim böyle de bir önerimiz oldu" dedi.
'Dövizde harekete beklemeyin'
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı (TGSD) Ramazan Kaya, toplantıda gündeme gelen diğer konunun da baskılanan kur olduğunu anlattı.
Kaya, şöyle devam etti: “Dövizde bir hareket beklemeyin mesajını verdiler. Bu konuda ‘özel kur’ teklifi konuşuldu. Enerji ve işçilik maliyeti kadar, yapılan ihracat tutarını da geçmeyecek şekilde bir özel kur belirleyelim teklifi sunuldu. Çalışalım dediler. Herhangi bir önlem alınmaması halinde bu yıl miktarda yüzde 20, değerde yüzde 10 daralma bekliyoruz. Gelişmelere bağlı olarak istihdamda ise yüzde 10 düşüş kaçınılmaz olacak.” (Kısa Dalga)