Tekstil ihracatçılarından bir 'kur' çağrısı daha: Asya'yla fark uçurum oldu

Tekstil ihracatçıları, ithalattaki büyük artış nedeniyle döviz politikasının gözden geçirilmesini talep etti.

Son bir yılda artan maliyetleri karşısında döviz kurunun baskılanması birçok sektörde ihracat-ithalat dengesini olumsuz etkiledi.

Tekstil sektörü 2022 yılında 13 milyar dolarlık ihracat yaparken, 11 aylık ithalatı 11,8 milyar dolar oldu. 2021 yılında ise yaklaşık 3 milyar dolar fazla verildi.

Ekonomi'den İmam Güneş'e konuşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, sektörün 2021 yılında kazandığını, 2022’de ise kaybettiğini söyledi.

Öksüz, “2021 yılında Türkiye’de enerji fiyatları dünya ortalamasındaydı. En azından bizim rekabet ettiğimiz ülkelerden daha yüksek değildi. Döviz kurları yüksek seviyedeydi. 2022’nin ikinci yarısında başlayan süreçle karlar eridi” dedi.

Tekstil sektöründe yıllar sonra ithalatın ihracatı geçtiğinin altını çizen Öksüz, şöyle devam etti: “2022 yılı ihracatımız yaklaşık 13 milyar dolar. İlk 11 aylık ithalatımız ise 11,8 milyar doları buldu. Aralık ayı verileri de geldiğinde net ithalatçı olacağız. İthalata olan ilgi arttı. Ancak bizim yeterli üretimi olan alanlarda kapasiteleri tam olarak kullanabilmemiz için dengeli bir ithalat politikasına ihtiyacımız var. Kontrollü bir ithalat politikası ve yerli üretimi destekleyecek yatırımlar yapılırsa dış ticaret açığı kalmaz."

'Asya'yla aramızda uçurum var'

Üretim maliyetleri açısından Asya ülkeleriyle aralarındaki farkın uçurum noktasında olduğuna dikkat çeken Öksüz, şu bilgileri verdi: “Yüzde 15-20 fiyat farkı olduğu zaman dünyadaki alıcılar ucuz ülkelere yöneliyor. Bir kilogram ipliğin işçilik ve enerji maliyeti 1,50 dolara geldi. 50 cent olan maliyet 1,5 dolara ulaştı, 1 dolarlık farkı da alıcılar vermiyor. Mecburen üretimi düşürmek zorunda kalıyoruz. Türkiye'deki şartlar dünyada rekabet edilebilirliğin biraz dışına çıktı. Maliyetler artarken döviz düşük kaldı. Biz şu an istediğimiz fiyata mal satamıyoruz. Rekabet gücümüzün yeniden oluşması, maliyetlerimizin dünyadaki rakiplerimize yaklaşmasıyla olur. Sektör beklenti içinde. Piyasada şartların üretime destek sağlayacak şekilde değişmesi lazım. İşçilik ve enerji giderlerimizi aşmayacak şekilde özel kur uygulamasının oluşturulmasını istiyoruz.” (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri