TFF Başkanı Nihat Özdemir yanlış bilgi vermiş

Nihat Özdemir'in, "Artık dernek kulüpleri yok, herkes spor anonim şirketi olacak" sözleri yasayı tam olarak bilmediğini ortaya çıkardı.

TBMM'de genel kurula gelmeyi bekleyen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Yasa Tasarısı hakkında tartışmalar sürerken, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Nihat Özdemir'in açıklaması kafa karışıklığını artırdı.

Özdemir tasarıya ilişkin son açıklamasında, "Artık dernek kulüpleri yok, herkes spor anonim şirketi olacak" dedi.

Ajansspor'dan Kenan Başaran'ın haberine göre ise, böyle bir durum yok. Habere göre, yasa tasarısı spor kulübü ve spor anonim şirketi diyerek iki ayrı model tanımı yapıyor. 'Spor kulübü derneği' statüsündekiler, tüm haklarını koruyarak sadece isim değiştirecekler.

Tüzüklerde yapılacak değişiklikle dernek adını taşıyanlar 'spor kulübü' adını alacak ve bu çerçevede Dernekler Kanunu'na da tabi olacaklar. 'Anonim şirket' de 'spor anonim şirketi' unvanını alacak. Kulüpler eskiden İçişleri Bakanlığı tarafından tescil edilirken, bundan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı tescil edecek.

Özetle Özdemir’in dediğinin aksine dernek yapısı ortadan kalkmıyor, sadece adı değişiyor. Yapılan değişiklik sadece teknik. Esasa bir etkisi bulunmuyor.

TEKLİFTE NELER VAR?

Muhalefet tasarının, "spora darbe" içeren hükümler barındırdığını savunuyor.

Türkiye'de, spor kulüpleri, dernek statüsünde oldukları için herhangi bir hukuki sorumluluk taşımadan borçlanmaya devam ediyor. Kulüplerin büyük kısmı devasa borçlanma nedeniyle iflas noktasında. Bu durumun önüne geçilmesini amaçladığı belirtilen kanun teklifinde, kulüplere denk bütçe zorunluluğu getirilirken aksi durumda ciddi müeyyideler uygulanıyor.

Spor kulübü ve spor anonim şirketi yöneticileri, mali yükümlülüklerine aykırı hareket etmeleri hâlinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Söz konusu yükümlülükler, kulüp ya da anonim şirketlerin, bir önceki yıldaki brüt gelirlerinin en fazla yüzde 10'una kadar borçlanabilmesini içeriyor.

Benzer şekilde spor federasyonu başkan ve yöneticileri de önceki yıl gelirlerinin yüzde 10'unu aşacak miktarda borçlandıkları ya da Bakanlık'tan izin almaksızın görev süresini aşacak şekilde spor federasyonunu borç altına sokacak işlem yaptıkları takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Tasarıyı sunan AKP milletvekillerinden Alpay Özalan, komisyonda kanun teklifiyle ilgili bilgi verirken, kulüplerin olası zarar ve borçlarından sportif direktörlerin ve idari menajerlerin de sorumlu tutulabileceğini belirtti.

Kanun teklifinde belirtilen "yönetici" tanımının içine bu kişilerin de girebileceğini vurgulayan Özalan, "Örneğin bir transfer sürecinde rol almış bir yetkili, menajerlik ücreti üst sınırına uymadığı takdirde artık şahsi mal varlığıyla oluşan zarardan sorumlu olacaktır" dedi.

KULÜPLERİN BORÇLARI 30 MİLYAR TL'NİN ÜZERİNDE

Şu an Süper Lig'deki futbol kulüplerinin büyük bölümü dernek statüsünde. Bu kulüplerin, dört büyükler dâhil yarıya yakınının bünyesinde bir de sportif A.Ş. bulunuyor. Kulüplerin borçlarının çok büyük bölümü de borsada işlem gören bu şirketlere değil, derneklere ait olarak gösteriliyor. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un kamuoyuna açıklanan borçlarının toplamı yaklaşık 15,5 milyar TL. Tüm spor kulüplerinin toplam borcuysa 30 milyar TL'nin üzerinde.

UEFA'nın koyduğu "mali fair play" standartları göz önüne alınarak hazırlanan tasarının aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) kulüplere getirdiği harcama limitlerine hukuki bir dayanak oluşturması hedefleniyor.

CHP özellikle Gençlik ve Spor Bakanı'na verilen yetkiler nedeniyle teklife tepkili.

DW Türkçe'ye konuşan CHP Spor Kurulu Başkanı Kenan Nuhut, yasada itiraz edilmesi gereken üç temel noktayı, "Spor Bakanlığına aşırı yetkiler verilerek sporda da tek adam zihniyetine gidilmesi; İçişleri Bakanlığına ve ildeki yerel yetkiliye bir kovuşturmayı bahane ederek spor kulübünü kapatmaya kadar varan yetkiler verilmesi ve üst kuruluş adı altında spor federasyonlarına ve Kulüpler Birliği'ne paralel yapılanmaya imkân tanınması" olarak sıraladı.

Nuhut, "Bu yasayla birlikte Spor Bakanı'na olağanüstü yetkiler tanınmaktadır. Federasyon genel kurullarını iptal etmeye, genel kurulları yenilemeye, federasyon yönetimlerinin ve başkanlarını görevden almaya, tahkim kurullarını yine tek başına atamaya, spor federasyonlarının genel sekreterini, il temsilcilerini atamaya yetkili kılınıyor. Mevcut denetleme yetkisi de ağırlaştırılıyor" eleştirisinde bulunuyor. CHP'li yetkili, "Sonuç olarak mevcut kanun teklifi, spora darbe teklifi içeren kuralları barındırıyor" dedi. (KISA DALGA)

Gündem Haberleri