The Guardian'ın 1 Nisan şakaları özel bölümünde yayımlanan bu haber, Türkiye'de Hürriyet, Milliyet, Sabah ve Birgün gibi gazetelerin yanı sıra birçok internet sitesinde BBC Türkçe kaynaklı olarak gerçekmiş gibi yayımlandı
Komite ismi uydurdular
Gazeteduvar'ın haberine göre, The Guardian'ın 1 Nisan şakası olan haberinde, Ever Given adlı kuru yük gemisinin karaya oturarak Süveyş Kanalı'nı kapatmasının ardından Mısır-İsrail sınırında ikinci bir kanal açılmasının görüşüldüğü ve konuyla Birleşmiş Milletler'in (BM) 'Ekonomileri Birleştiren Ticaret Rotaları Komitesi'nin ilgilendiği yazıyor. Ancak BM'nin böyle bir komitesi bulunmuyor.
Haberde 'BM adına bu konuda fizibilite çalışması yapan adlı uluslararası tünel açma şirketi' olarak tanıtılan 'OFP Lariol' da aslında var olmayan şirket. Bu şirketin yetkilisi olarak The Guardian'a görüş verdiği belirtilen 'Iver Shovel' de gerçek bir kişi olmadığı gibi, 'shovel' İngilizcede 'kürek' anlamına geliyor.
"Plajlar genişler"
Haberde ayrıca, 'yeni kanalla ilgili sorunun, Akdeniz'deki su seviyelerini hafifçe düşürüp daha geniş ve uzun sahillerin ortaya çıkma olasılığı' olduğu iddia ediliyor.
1 Nisan şakasını 'hissettiren' bir diğer unsur da, alternatif tünelin 'daha önce Suriye ve Irak'tan geçmesinin' düşünüldüğü iddiası.
Bir İngiliz yetkiliyse The Guardian'a 'demecinde' 'yeni kanal açma planlarından haberdar olduklarını ve Kuzey İrlanda ile önerilen tünel bağlantılarının ön tasarımlarını paylaşabileceklerini' söylüyor...
The Guardian'ın şaka haberinde, BM'nin Kızıl Deniz'i Nil'e bağlayan antik Firavunlar Kanalı'nın canlandırılma olasılığını düşündüğü de belirtilirken, "Deniz teknolojisi mühendislerinin nehrin Ever Given gibi 20 bin konteyner taşıyan 'mega gemiler' için kapasitesinin yeterli olmadığını ama malları daha küçük bot filoları ile nakletmenin modern bir çözüm olacağını söylüyorlar" deniyor.
Haberde ayrıca, Nil Nehri'ndeki su seviyesinin düşme ihtimalinde de deve kervanlarının hazırda bekleyebileceği' belirtiliyor. Bir sözcünün ise bunun mümkün olup olamayacağı sorusuna, "O piramitleri görüyor musunuz? Onları biz yaptık, öyle değil mi?" yanıtını verdiği yazıyor.
İngiliz okurlar da yuttu
Sosyal medyada birçok İngiliz ise habere bir süre inandıklarını itiraf etti. Bir Twitter kullanıcısı, haberin şaka olduğunu 'Başbakan Boris Johnson'un büyük altyapı projelerindeki başarılı sicilinden' söz edilen noktada anladığını yazdı.