TTB: "Okullar ilk açılan, en son kapanan yerler olmalı"

TTB'nin Covid-19 önlemleri kapsamında okulların yüz yüze eğitime kapatılmasına ilişkin düzenlediği toplantıda konuşan Toplum Sağlığı Genombilim uzmanı Dr. Tomris Cesuroğlu "Artık pandemi kontrolü için çocuklardan daha fazla fedakarlık istenmemeli" dedi.

Pandemi süreci boyunca bir açılıp bir kapanan okulların "ilk açılan son kapanan" yerler olması gerektiğini söyleyen TTB'den öğretmenlerin tamamının aşılanarak okulların açılması gerektiği çağrısı geldi. 

BULUT: "BİLİM DÜNYASI AĞIR BİR SALDIRI ALTINDA"

TTB Genel Merkezi'nde "Önlemler alınsın, okullar açılsın" başlığıyla düzenlenen toplantıda konuşan TTB Genel Sekteri Prof. Dr. Vedat Bulut eğitim sisteminin pandemi sürecinde gördüğü zarara ilişkin bir çalışma içersinde olduklarını söyledi. Bilim dünyasının ağır bir saldırı altında olduğunu söyleyen Bulut "Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bilimsel açıklamaları nedeniyle birtakım basın organları ve troller tarafından saldırıya uğramış durumda, bilimin ışığını karatmak hiçbir gücün elinde olmayacaktır. Bilimsel dünyada karşıt görüşler olabilir, ancak bunlar bilimsellikle tartışılır. Asla saldırılarla bilim insanlarını susturamayacaklar" dedi. 

Toplantıda konuşan Toplum Sağlığı Genombilim uzmanı Dr. Tomris Cesuroğlu da dünyada AVM'ler ve iş yerlerini açık tutarken okulları kapatan başka devlet bulunmadığına dikkat çekti. Cesuroğlu şunları söyledi: "Dünyada AVM'ler ve iş yerlerini açık tutarken okulları kapatan başka devlet bulunmamaktadır. Türkiye OECD ülkeleri arasında ilkokulları açık ara ile en uzun süre kapatan ülke olmuştur. Nisan ayında Türkiye dünyada en fazla Covid-19 vakası görülen ülke olmuş, hükümet önlem almak yerine hükümet bir kez daha çocuk ve gençleri pandemiye kurban etmiş, okul öncesi eğitim kurumları, 8 ve 12. sınıflar hariç tüm kademeleri 15 nisan itibariyle yeniden kapatmıştır. Bu kayıpların ne yazık ki telafisi yoktur. Daha fazla kaybı engellemek amacıyla Ramazan Bayramı sonrasında ilk olarak okul öncesi eğitim kurumları, ilk okullar, köy ve belde okulları, özel eğitim merkezleri açılmalıdır. Tüm dünyada toplanan verilerin ülkemiz bağlamında değerlendirilmesi bize şunları göstermektedir: Çocuklar Covid-19 nedniyle tehlikede değiller, toplumda yayılma için tehlikeli değiller. 

İngiliz varyantının çocukları daha fazla etkilediği yönündeki söylentiler çürütülmüştür. Okul öncesi ve ilkokul yaş grubu Covid-19'dan en az etkilenen ve bulaştıran grup olmaya devam etmektedir. 12 yaş üstü gençler hastalıktan daha az etkilenmekle birlikte, bulaştırıcılıkları yetişkinlerle hemen aynıdır. Çocuklar okullarda diğer çocuklarla birlikteyken, evlerinden ve diğer yetişkinlerle birlikte oldukları yerlerden daha güvendedirler. Bu nedenle okulların kapanması Covid-19 yayılımını azaltmamakta, açılması ise artırmamaktadır." 

CESUROĞLU: "ÇOCUKLAR ZİHŞİNSEL VE BEDENSEL OLARAK GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN KAYIPLAR YAŞIYOR"

Çocukların zihinsel ve bedensel gelişmelerinde geri dönüşü olmayan kayıplar yaşandığına vurgu yapan Dr. Cesuroğlu şu ayrıntılara dikkat çekti: 

"Okulların kapatılmasının ciddi zararları vardır. Eğitimden uzak kalmak çocuklarda bilişsel gelişimi azaltmaktadır. Yaş azaldıkça bu etki artmaktadır. Uzaktan eğitim başarıyla yapılsa dahi erken yaşlarda örgün eğitim yerine geçemez. EBA'ya farklı kaynaklara göre yüzde 12 - yüzde 32'sinin erişimi yoktur. 2-6 milyon çocuk ve genç 1 yıldır eğitimden kopmuştur. Özellikle kırsal bölgede yaşayan ve anadili Türkçe olmayan çocukların ve özel eğitime ihtiyacı olan çocukların kayıpları en fazla olmaktadır."

"Evde kalmanın çocuklar için riskleri ağır ihmal, istismar, artan açlık, işçi olarak çalıştırma, erken yaşta evlendirmedir. Çok istismarı artmakta, tespit oranı azalmaktadır. Kısa ve orta vadede öğrenme güçlükleri, gelişme gerilikleri, otizm, hiperaktivite yaşayan çocukların sayısında ciddi artış getirecektir. Özellikle kız çocuklarının okullaşma oranlarının azalmasına ve çocuk evliliklerin artmasına yol açmaktadır. Ayrıca kadın istihdamı azalmış, kadınların maruz kaldığı şiddet artmıştır. Kapanma süresi uzadıkça okuldan kopan çocuk ve gençleri okula bir daha dönmeme riskleri artmıştır."

Artık pandemi kontrolü için çocuklardan daha fazla fedakarlık istenmemesi gerektiğini söyleyen Cesuroğlu şunları kaydetti: "Ya çocukların aileleri ve güvenliği, ya çocukların okula gitmesi gibi sahte bir ikileme düşmemeliyiz. Devletin görevini yapmasını, gerekli tüm önlemleri alarak öncelikle okul öncesi eğitim kurumlarını, ilkokulları, köy ve belde okullarını ve özel eğitim merkezlerini, ikinci olarak ortaokulları, üçüncü olarak liseleri açık tutmasını talep ediyoruz." 

Sağlık Haberleri