Dünya enflasyon liginde lider durumunda olan Venezuela koltuğu da Zimbabve’ye devretti.
Kasım 2017’de aylık enflasyonun yüzde 50 barajını aşıp hiperenflasyon sürecine girmesinden bu yana, ülkelere göre enflasyon oranlarında ilk sırada Venezuela yer alıyordu. Diken'in haberine göre ABD yaptırımları sonrası ülkede önüne geçilemeyen enflasyon ve kur artışı sorunlarının yol açtığı sonuçlardan biri de ekonominin dolarizasyonu olmuştu.
Venezuela’da, 1 Ekim 2021’de para biriminden altı sıfır atılmıştı. Devlet Başkanı Maduro, 16 Ocak’daki açıklamasında, ulusal para birimi Bolivar’la ekonomik işlemlerde yüzde 65 artış görüldüğünü, ekonomik toparlanmanın artarak süreceğini söylemişti.
YÜZDE 147 ENFLASYON
Bu sene Venezuela’nın petrol üretim ve ihracatını tekrar artırmasıyla birlikte enerji fiyatlarındaki artış ekonomideki son dönemde toparlanmada etkili oldu. Venezuela’da, enflasyon artışları son 11 aydır -haziran dışında- tek haneli aylık.
Ülkenin merkez bankası tarafından geçen hafta yayımlanan verilere göre, Venezuela’nın enflasyonu haziranda kaydedilen aylık yüzde 11,4’ten temmuzda aylık bazda yüzde 7,5’e geriledi. Bu da yıllık enflasyonun yüzde 137’ye gerilemesine neden oldu.
LÜBNAN İKİNCİ SIRADA
İlk altı aylık döneme bakıldığında Türkiye’de enflasyon 42 puan artarken, Venezuela’da 335 puan düştü. Venezuela’nın ocak, şubat, mart ve nisandaki aylık enflasyon artışı da Türkiye’nin gerisinde. Bu durum Türkiye’nin bulunduğu ‘enflasyon ligi’ndeki sıralamaları da değiştiriyor. Dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip ülkesi koltuğunda artık yüzde 257’lik enflasyonla Zimbabve var. İkinci sırada yüzde 168’lik oranla ekonomisi batan Lübnan yer alıyor.
Yüzde 149’luk enflasyonla Sudan üçüncü, yüzde 139’luk enflasyonla Suriye dördüncü sırada. Venezuela beşinci sırada yer alırken, Türkiye yüzde 79.6’lık enflasyonla altıncı sırada yer alıyor.