Türkiye, İsveç için 'somut adım' göremedi; NATO 'Onay zamanı geldi' dedi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Türkiye ziyaretinde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği süreci ele alındı. Türkiye, 'somut adım yok' mesajı verdi.

İsveç ve Finlandiya, doğudaki Rusya tehdidine karşı NATO üyeliği için resmi süreç başlatmıştı. Her iki ülkenin de Türkiye'nin onayına ihtiyacı var. Hükümet, 'örgüt üyelerinin iadesi ve örgütlere alan tanınmaması' gibi bazı konularda ülkelerden yeteri kadar karşılık gelmediğini düşünüyor.

Son olarak İsveç'te Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu ülke için onay verilmeyeceğini söylemiş, Finlandiya için açık kapı bırakmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Ankara'da görüşmelerinin ardından kameraların karşısına geçti.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının "Finlandiya'nın üyelik sürecini ayrı bir şekilde değerlendirebiliriz" anlamına geldiğini ifade etti.

Bakan, Türkiye'ye verilen sözlerin sadece sözle değil uygulamada da karşılanması gerektiğini belirterek iki ülkenin bazı adımlar attığını kaydetti.

Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Olumlu atılan adımları inkar etmiyoruz. Özellikle 'İsveç bu mutabakat zaptının yükümlülüklerini tamamen yerine getirdi' demek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. İstediğimiz somut adımları görmedik. Anayasa değişikliği yaptılar. Terörizmin finansmanı, insan devşirme ve propagandaları engellemek için yaptılar. Kanun değişti ama PKK'nın faaliyetleri aynı şekilde devam ediyor. Nasıl DAEŞ'in propagandasına izin vermiyorlarsa PKK'yı da engellemeleri gerekiyor."

Bakan, Kuran yakılmasına ilişkin "Anti-semitizm de insanlık suçudur, İslam düşmanlığı da insanlık suçudur. Bu konuda her ülkenin normlarına göre değil genel bir kurala göre adım atmalıyız. Biz NATO'nun genişlemesine karşı değiliz, NATO'nun güçlenmesinden yanayız" dedi.

'Onaylanması gerekir'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın önemli adımlar attığını düşündüğünü belirterek "Ben onaylama zamanlarının geldiğine inanıyorum" dedi.

Genel sekreter şöyle devam etti: "Türkiye'nin de son derece meşru güvenlik endişeleri olduğunu biliyorum. Bu nedenle üçlü mutabakat zaptının önemli başlığı terörizmle ilgiliydi. Vilnius Zirvesi'nin de önemli bir başlığı terörizm olacak. İsveç ve Finlandiya'nın başvurusu için ben her ikisinin de şu aşamada onaylanabileceğini düşünüyorum ancak temel konu ikisinin aynı anda onaylamak değil, onların üye olması.

'Başbakanın kınaması anlamlı'

Kur'an-ı Kerim'in yıkılmasıyla ortaya çıkan acıyı anlıyorum ve paylaşıyorum. Ben kutsal kitabın yakılmasının utanç verici olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle bu eylemi şiddetle kınadım. Aynı zamanda İsveç hükümeti ve İsveç başbakanının bu eylemleri kınamasını anlamlı buluyorum. Bu eylemler İsveç'te gayrihukuki değil ancak İsveç hükümetinin kesin bir pozisyon aldığını düşünüyorum. Onay konusunda nihai karar Türkiye'nin olacaktır." (Kısa Dalga)

Gündem Haberleri