Uğur Mumcu katledilişinin 28. yılında anıldı: İsterler ki susalım, yazacağız, susmayacağız

Ankara’daki evinin önünde 24 Ocak 1993’te bombalı suikast sonucu yaşamı yitiren araştırmacı – gazeteci Uğur Mumcu, katledilişinin 28. yılında anılıyor.

Gazeteci meslek örgütleri, siyasetçiler ve sosyal medyada yüzlerce kişi Uğur Mumcu’yu katledilişinin 28. Yılında andı.

 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC): “Uğur Mumcu’yu öldüren bombayı koyanları yönlendiren karanlık odakların kimler olduğu ise hala ortaya çıkarılamamıştır.   Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Basın Müzesinde son 100  yıl içinde bu tür saldırılarda can vermiş 66 gazetecinin fotoğrafları bulunuyor.  28 yıl sonra bugün de gazetecilere yapılan saldırıların, ülkeyi yönetenlerce hâlâ olağan şiddet olaylarından kabul edildiğini görüyoruz. Saldırıları gerçekleştirenlere karşı cezasızlık uygulaması sürüyor. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, halkın haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkının önündeki duvarların yıkılmasını, gazetecilere yönelik saldırıların, gerçek azmettiricilerinin bulunmasını hala bekliyoruz. Uğur Mumcu’yu ölümünün 28. yılında sevgi ve saygıyla anıyoruz.” 

DİSK Basın İş: “Ne yazık ki Ocak ayı gazeteciler için bir tür matem ayı. 8 Ocak’ta Metin Göktepe’nin mezarı başındaydık, 19 Ocak’ta ise Agos’un önünde, Hrant Dink’in vurulduğu yerde. Bugün Türkiye’de gazetecilik denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Uğur Mumcu’nun katledilişinin 28. yıldönümü. Şubat başında ise bir başka büyük gazeteci Abdi İpekçi’yi anacağız mezarı başında. Abdi İpekçi’yi katleden zihniyet şimdi sokaklarda gazeteci dövüyor, ölümle tehdit ediyor, hoşlarına gitmeyen yazılar yazan, haber yapan gazetecileri hedef gösteriyor.” 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS):  İsterler ki susalım. Yazacağız, susmayacağız. Bütün yolsuzlukları, kaçakçılıkları, pislikleri, cinayetleri tek tek sergileyeceğiz. Gazeteci-Yazar #UğurMumcu'yu saygıyla anıyor, onun yolunda yürüyerek 'inadına gazetecilik' diyoruz. 

Çağdaş Gazeteciler Derneği: “Yine bir Pazar günüydü. Tam 28 yıl üzerinden geçti. Uğur Mumcu, sadece gerçekleri yazdığı, sadece gazetecilik yaptığı için katledildi. Uğur Mumcu, kimleri rahatsız etti? 28 yıldır bu cinayeti kimler aydınlatmadıysa, kimler dosyaları üst üste yığarken hala içinden gerçeği bulamıyorsa onları… Uğur Mumcu önce biz gazetecilerin sonra tüm toplumun ışığı olmaya devam edecek. Bugün gazetecilerin tutuklamalar, gözaltı, sansür ve baskı ile karşılaştıklarında gazetecilik ilkelerinden sonra Uğur Mumcu’nun adını anmalarının sebebi de bu ışığı söndürememeleridir."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Cesaret ve ilkelerinden asla taviz vermeden aydınlığı ile karanlığın üzerine canı pahasına yürüyen usta araştırmacı, gazeteci ve yazar #UğurMumcu’yu karanlık güçler tarafından katledilişinin 28. yılında saygı, rahmet ve özlemle anıyorum.

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Vatan, millet sevgisinden ve dürüstlüğünden herkesin emın olduğu; Cesur kalemiyle ülkemizde gazeteciliğin sembol ismi hâline gelen #UğurMumcu’yu vefatının yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum..." 

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “24 Ocak; takvim yapraklarında faili meçhul suikastların alt alta yazıldığı acı bir gün… Şiddetin sözü boğduğu 90’lı yılların karanlığında kurban edilen araştırmacı gazeteci #UğurMumcu’yu ve Diyarbakır Emniyet Müdürü #GaffarOkkan’ı saygı ve rahmetle anıyorum."

İnsan Hakları Derneği (İHD): Uğur Mumcu’nun katledilmesinden sonra öldürülen gazeteci sayısı 26. Gazetecilerin, yazarların, aydınların karanlığa karşı yürüttükleri mücadeleyi onları katlederek, tutuklayarak, cezalandırarak bitirmek istiyorlar.

Bugün, Uğur Mumcu’nun gerçek katilleri cezasız bırakılırken basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik baskıların artarak devam ediyor olması siyasi iktidarın utancıdır. Ülkeyi yönetenleri, bu baskılara derhal son vermeye çağırıyoruz. Katilleri koruyan ve adaletin önünü tıkayan cezasızlık zırhı kaldırılsın!

Katledilişinin 28. yılında Uğur Mumcu’yu ve katledilen gazetecileri, aydınları unutmadık, adalet istiyoruz!” 

Gündem Haberleri